Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni gostje, pričenjam 40. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora, tako sem prejel opravičilo, in sicer dveh kolegov poslancev, dr. Anže Logar in pa dr. Mateja Tašnerja Vatovca. Hkrati pa na seji s pooblastilom sodelujejo naslednje poslanke in poslanci, in sicer mag. Janez Žakelj nadomešča poslanca Jerneja Vrtovca, poslanec, poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanko Leno Grgurevič, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanec Bojan Čebela nadomešča poslanca Martina Marzidovška, poslanka mag. Alma Intihar nadomešča poslanca Deana Premika.

Pozdravljam goste, ki ste danes z nami, še posebej njegovo ekscelenco gospoda Juana Aristeguija Laborda, veleposlanika Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji, ter dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na sejo so bili povabljeni tudi predstavniki Urada predsednice Republike Slovenije, Kabineta predsednika Vlade, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Državnega sveta in pa poslanke in poslanci iz Republike Slovenije, Republike Slovenije v Evropskem parlamentu.

Naj omenim, da je na današnji seji zagotovljeno simultano tolmačenje iz angleško slovenski jezik in obratno.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem.

Besedo predajam sedaj gospodu Francu Brezniku, predsedniku Odbora za zadeve Evropske unije.