Govor

Hvala lepa. Imamo še eno pooblastilo in sicer dr. Tatjana Greif nadomešča dr. Mateja Tašnerja Vatovca.

Državni zbor je na seji 4. julija 2023 odredil predmetno parlamentarno preiskavo in ta je odrejena na zahtevo tretjine poslancev, to pa seveda pomeni, da imajo vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik oziroma predsednica preiskovalne komisije pa se imenuje izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave. Po odreditvi, so bile poslanske skupine pozvane, da sporočijo svoje predloge o zastopanosti v preiskovalni komisiji. Rok za posredovanje predlogov je bil zaradi zahteve, o kateri smo danes že govorili, torej, za sklic nujne seje skrajšan in po prejetih predlogih poslanskih skupin bi preiskovalna komisija imela pet članov in pet namestnikov članov. In sicer so poslanske skupine Svoboda, SDS, Nova Slovenija, SD in Levica predlagale vsaka po enega člana in enega namestnika člana. Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti v preiskovalno komisijo ni predlagala svojega člana. Poslanska skupina SDS je podala tudi predlog za predsednico preiskovalne komisije, poslanski skupini Svoboda in Nova Slovenija pa sta podali predlog za podpredsednika preiskovalne komisije.

Kot delovno gradivo ste prejeli predlog sklepa, v katerega so vključeni posredovani predlogi poslanskih skupin. Za predsedniško mesto oziroma za podpredsedniško mesto pa moramo izmed dveh kandidatov določiti enega, zato bomo glasovali z glasovnico.

Odpiram razpravo o predlaganih kandidatih, če želi kdo karkoli razpravljati. Ugotavljam, da ne, torej … Ja, izvolite, Anja Bah Žibert.