Govor

Hvala lepa.

O tej zahtevi ni razprave in ni obrazložitve glasu.

Obveščam vas, da bo Državni zbor odločal o obravnavi vsakega predloga zakona posebej.

In prehajamo na odločanje. Zboru predlagam, da odloči o naslednjem sklepu: Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi se obravnava po nujnem postopku. Če sklep ne bo sprejet, bo Državni zbor predlog zakona obravnaval po rednem postopku.

Glasujemo. Navzočih je 77 poslank in poslancev, 51 jih je glasovalo za, proti pa 26.

(Za je glasovalo 51.)(Proti 26.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zato bo Državni zbor v skladu s časovnim potekom seje navedeni predlog zakona obravnaval po nujnem postopku, in sicer v ponedeljek, 17. julija 2023.

Zboru predlagam, da odloči še o naslednjem sklepu: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu se obravnava po nujnem postopku. Če sklep ne bo sprejet, bo Državni zbor predlog zakona obravnaval po rednem postopku.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, 50 jih je glasovalo za, 26 pa proti.

(Za je glasovalo 50.)(Proti 26.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zato bo Državni zbor v skladu s časovnim potekom seje navedeni predlog zakona obravnaval po nujnem postopku, in sicer v ponedeljek, 17. julija 2023.

Zdaj prehajamo na glasovanje o določitvi dnevnega reda v celoti. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, 57 jih je glasovalo za, proti pa 19.

(Za je glasovalo 57.)(Proti 19.)

Ugotavljam, da je dnevni red določen.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA MANDATNO-VOLILNE ZADEVE, in sicer na obravnavo obvestila predsednika Vlade o odstopu Danijela Bešič Loredana s funkcije ministra za zdravje.

Predsednik Vlade dr. Robert Golob je v petek, 7. julija, Državni zbor obvestil, da je Danijel Bešič Loredan odstopil s funkcije ministra za zdravje, v ponedeljek, 10. julija, pa je predsednik Vlade Državni zbor še obvestil, da bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal sam. V zvezi s tem Državni zbor na podlagi 115. člena Ustave Republike Slovenije in tretjega odstavka 261. člena Poslovnika Državnega zbora ugotavlja, da je Danijelu Bešič v Loredanu prenehala funkcija ministra za zdravje. Na podlagi obvestila predsednika Vlade dr. Roberta Goloba in v skladu z drugim odstavkom 234. člena Poslovnika Državnega zbora bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal predsednik Vlade dr. Robert Golob. Ob imenovanju poslanca Mateja Arčona za ministra je državna volilna komisija ugotovila, da ima pravico do njegovega nadomeščanja Danijel Bešič Loredan, ki pa funkcije poslanca ni mogel prevzeti, dokler je opravlja funkcijo ministra, zato je pravico opravljanja funkcije poslanca za čas, dokler Matej Arčon in Danijel Bešič Loredan opravljata funkcijo ministra, prešla na Aleksandra Prosena Kralja. Državno-volilno komisijo sem zato že zaprosila, da na podlagi tretjega odstavka 17. člena Zakona o volitvah v Državni zbor Državni zbor čim prej obvesti, kateri kandidat ima pravico opravljati funkcijo poslanca namesto Mateja Arčona, ki mu poslanska funkcija na podlagi 14. člena zakona o poslancih miruje, ker opravlja funkcijo ministra. Ko bo Državna volilna komisija Državnemu zboru posredovala sklep o pravici nadomeščanja poslanca, bo Mandatno-volilna komisija na podlagi prejetega sklepa pripravila poročilo in zboru predlagala potrditev mandata poslancu na podlagi 14. člena Zakona o poslancih. Danijel Bešiču Loredanu, čeprav ga danes ni z nami, se zahvaljujem za sodelovanje in mu želim vse najboljše pri nadaljnjem delu. S tem prekinjam to točko dnevnega reda in 42. izredno sejo Državnega zbora, ki jo bomo nadaljevali v ponedeljek, 17. julija, ob 10. uri. Članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide pa obveščam, da se bo čez 15 minut, to je ob 15.31. uri v mali dvorani na Šubičevi začela nujna seja odbora. Hvala lepa. Želim vam lep dan.