Govor

Vse člane komisije, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričanjem 8. nujno sejo Komisije za poslovnik.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: dr. Bojan Dobovšek, gospod Primož Hainz, gospa Nada Brinovšek in gospod Tomaž Lisec.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. Ker nisem prejel predlogov za umik točke z dnevnega reda in niti predlogov za širitev dnevnega reda seje ugotavljam, da je dnevni red določen kot je bil dne, 19. 4. 2018, posredovan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO POBUDE ZA SPREMEMBE IN DOPOLNITVE POSLOVNIKA DRŽAVNEGA ZBORA VEČJA VKLJUČITEV DRŽAVNEGA SVETA V ZAKONODAJNI POSTOPEK.

Kot gradivo ste k 1. točki dnevnega reda seje prejeli osnutek poročila. Komisija za Poslovnik je namreč na 6. seji dne, 22. februarja 2018, v okviru 1. točke dnevnega reda seje obravnavala pobudo za spremembe in dopolnitve Poslovnika Državnega zbora večja vključenost Državnega sveta v zakonodajni postopek, ki jo je komisiji posredoval poslanec in član komisije gospod Primož Hainz. Po zaključni razpravi je komisija sprejela sklep, da bo do 30. 4. 2018 pripravila Poročilo o postopku za pripravo sprememb in dopolnitev Poslovnika DZ v zvezi s postopkom ponovnega odločanja o zakonu torej večje vključenosti Državnega sveta v zakonodajni postopek v mandatnem obdobju 2014-2018. S sklicem smo posredovali osnutek poročila, o katerem bomo opravili razpravo in glasovanje.

Prehajamo na razpravo. Želi kdo kakšno besedo o osnutku, ki je bil posredovan? (Ne.) Jaz ga ne bom povzemal.

Zaključujem razpravo.

Ker ugotavljam, da nimamo še sklepčnosti, prekinjam sejo za 5 minut.

PREDSEDNIK DR. MATEJ T. VATOVEC: Nadaljujemo s prekinjeno sejo.

Obveščam vas, da dr. Jasno Murgel, članico Komisije za poslovnik nadomešča poslanec dr. Milan Brglez.

Prehajamo na odločanje o osnutku poročila. Odloča se z navadno večino. Glasujemo.

Kdo je za? (6 članov.) Kdo je proti? (Nihče.) Ugotavljam, da je poročilo sprejeto.

S tem tudi zaključujem 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - POBUDA ZA OBRAVNAVO KRŠITEV POSLOVNIKA DRŽAVNEGA ZBORA.

K tej točki so bili vabljeni dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora kot predlagatelj pobude, gospod Primož Hainz, podpredsednik Državnega zbora in gospod Matjaž Nemec, podpredsednik Državnega zbora. Gospod Hainz, se je opravičil.

Kot gradivo ste k tej točki prejeli dopis predsednika Državnega zbora z dne 11. aprila 2018. Predsednik je z omenjenim dopisom Komisijo za poslovnik zaprosil, da se opredeli do ravnanja predsednika Odbora za zunanjo politiko v odpisanem primeru do postopkovne in vsebinske dopustnosti predloga sklepa, ki ga je predsednik odbora na 67. nujni seji odbora dal na glasovanje ter do nadaljevanja samega postopka na podlagi 48.a člena v povezavi z drugim odstavkom 61. člena Poslovnika Državnega zbora. Predsednik Državnega zbora Komisiji za poslovnik v istem dopisu pod redno na podlagi drugega odstavka 282. člena Poslovnika daje pobudo za sprejem razlage Poslovnika, glede njegovih relevantnih odločb.

Kot predsednik Komisije za poslovnik moram uvodoma najprej pojasniti, da v skladu z veljavnimi določbami Poslovnika, ki določajo pristojnosti komisije opredelitev komisije do konkretnih dejanj in postopkov ni v pristojnosti komisije. V nasprotnem primeru bi sama komisija prekoračila tisto, kar so njena pooblastila. Komisija za poslovnik v skladu s svojimi pristojnostmi lahko tako le sprejme uresničevanje določb Poslovnika, obravnava pobude za njegove spremembe oziroma dopolnitve ali pa daje razlago njegovih določb. Prosil bi vse člane, da se držijo teh okvirov, tisto, kar so v pristojnosti komisije. Večkrat so prišle pobude, da bi komisija delovala kot nekakšno razsodniško telo, ampak v takih primerih ni možno tako, da prosim vse razpravljavce, da se tudi tega držijo in ostanemo v teh okvirih predvsem z drugim delom pobude ali je potrebno razlagati ali pa spreminjati Poslovnik v točkah oziroma členih, ki jih predlaga predlagatelj, kateremu bi tudi sedaj predal besedo za dopolnilno obrazložitev.