Govor

Dr. Mirta Koželj

Hvala lepa za besedo.

Jaz prihajam iz tiste prve bojne vrste, iz baze, in če dovolite, bi vam povedala, kako je sedaj in kratkoročne ukrepe, kaj smo zavzeli. Jaz sem dobila na mizo tri odpovedi, prvo 7., drugo 8. in tretjo 9. maja 2018 in to je bil pravzaprav šok, kaj bomo pa zdaj, kako pa bomo. In v tem času, se pravi, v desetih dneh -vam bom povedala, kakšne ukrepe smo zavzeli.

Trenutna situacija. Prihajam iz kardiokirurškega konzilija, oba. Torej, vsi kardiologi so na svojih deloviščih. Zaprosili so me nekateri za dopust, sprva sem bila seveda proti temu, zato da je zagotovljena služba, kasneje sem jih zaprosila, da naredimo tako, kot bi bilo poleti za dopuste. Moram pa povedati, da se je eden od kolegov popolnoma odpovedal dopustu, razen, mislim, da treh dni, ostali so mi pa tudi povedali, da verjetno ne bodo koristili dopustov. Torej, oni imajo 60 dni odpovednega roka in bolj ali manj s 1. julijem se bomo soočili s situacijo, kaj zdaj. Vendar pa ne bomo do takrat čakali. Naše aktivnosti v zadnjih desetih dneh so bile naslednje. Najprej smo dali razpis za štiri pediatre. Potem imamo plan, da se premesti znotraj Pediatrične klinike vsaj dva pediatra, ki bosta delala na tem oddelku, torej, tu imam sodelovanje z direktorico doc. Megličevo, ki svoje sodelavce najbolje pozna. Potem bomo preusmerili kroženje dveh, verjetno dveh specializantov, ki imajo na tem področju do sedaj največ izkušenj, da bodo pomagali pri tem delu. Tečejo torej intenzivni dogovori s sosednjimi klinikami, dogovarjamo se torej z Reko in bo profesor povedal, kako smo tu že uspeli v tem tednu. Dogovarjamo se tudi z Zagrebom in pridobili smo in je bila podpisana pogodba včeraj s kliniko Motol za enega interventnega kardiologa, s katerim imamo izkušnje že iz lanskega poletja, ko nam je priskočil na pomoč. Potem se dogovarjam s pediatri drugih zdravstvenih ustanov v Sloveniji, da bi prišli pomagati. Vemo, da obstajajo tudi druge kardiološke pediatrične ambulante, tako da način dela ali bi prišli pomagati za ambulanto ali bi prišli pomagati na oddelek, vam ta hip ne vem povedati. Skupaj z direktorico se za to trudiva. In v tem, ko ste omenili Maribor, ne nazadnje bi bili morda veseli, da bi v tej prvi fazi morda združili sile tudi z Mariborom in mogoče bi nam lahko tudi oni v tem smislu pomagali. Hvala za idejo, bom posredovalna naprej.

Potem imamo že zdaj dobro sodelovanje s kardiologi iz kliničnega oddelka za kardiologijo, torej z odraslimi, kjer sodelujemo predvsem na področju aritmologije, ki nam je bila velik trn v peti na začetku in se je vodstvo dogovorilo, da imamo skupne aritmološke konzilije. Mislim, da so enkrat na teden in se za vsak primer pediatrične, ki nam ni povsem jasen, se dogovarjamo z njimi in gre za zelo redke sindrome bolezni, in če je temu tako, da tudi pri nas nekako ne najdemo odgovora. To so recimo posamezni primeri v Sloveniji. V Sloveniji nas je malo. No in potem se obračamo spet na Prago na vedno istega aritmologa. Enako je s srčnimi spodbujevalniki, ki že dolgo časa poteka ambulantna kontrola teh spodbujevalnikov z enim od naših specializantov in pa z enim našim strokovnjakom na tem področju. Tudi danes je bil na konziliju in smo se dogovarjali za en defibrilator.

Potem seveda tečejo kongenitalni kardiokirurški konzilij normalno in imamo vse datume do septembra, ko prihajajo kolegi kirurgi iz Motola. Zdaj, konkretno smo se tudi dogovorili za en poseben e-mail, ki zdaj deluje mislim, da dva ali tri dni. To je e-mail za starše, ki se obračajo na nas in sicer na te maile odgovarjava medve z docent Begličevo. Ne gre za neka strokovna, težka vprašanja, gre za to, da v glavnem starši sprašujejo ali bo imel moj otrok kontrolo, kdaj bo imel, radi bi še do tega do tega zdravnika, jim odgovarjamo. Poglejte, moje izkušnje od petka… ja, ta je bil od petka dalje, saj je bil tudi vikend, skratka, moje izkušnje so, tega ni tako zelo veliko. Jaz sem mislila, da mi bo kar predal zapolnilo, pa ni. Jaz sem v nekaj dneh, sem odgovorila na ca., morda 25 mailov, od tega dejansko je bil eden morda nekoliko negativno nastrojen, dobila sem pa precejšen odstotek, bi lahko rekla, približno pri četrtini, da so se mi pa celo zahvalili za informacijo, tako da, to je bila res dobra poteza.

Druga stvar je to, da smo se včeraj dobili s predstavniki staršev, ki so naša prizadevanja podprli, seveda, in so se tudi, vemo da je teh društev več in so se tudi včeraj nekako poenotili. Še dve, tri vam bom povedala, o čakalnih vrstah. Kje smo. Jaz vodim čakalno vrsto za operacije teh otrok in odraslih na srcu, to je skupna čakalna lista. Včeraj, torej do prihoda teh kirurgov, ki so šli včeraj, je bilo na čakalni listi, mislim da skupaj 18 bolnikov, od tega jih ima osem že datum, trije nimajo datuma, ker so starši želeli, da se otroka operira kasneje zaradi šolskih obveznosti zdajle in tako jih je deset. Danes bomo ta teden štiri operirali oziroma tri od teh. skratka ta čakalna vrsta ni dolga. Nekaj več jih bo prišlo na čakalno vrsto danes, ko smo jih predstavili ca. deset, danes je bil res obsežen konzilij, od tega so predstavili štiri odrasle bolnike s prirojenimi napakami. Meni so tudi kolegi predali čakalne liste za invazivno diagnostiko, ki prav tako ni dolga. Tako da, to vam lahko povem iz terena. Mogoče samo še, če dovolite, omenila ste, da nisem pediater. Res je to, jaz nisem pediater, sem specialistka internistka in specialistka kardiologije za vaskularno medicino, vendar pa v zadnjih dvajsetih letih, letos beležimo 20 let, sodelujem pri zdravljenju in spremljanju odraslih bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. To je bil res dober projekt, ki smo ga peljali skupaj s temi pediatri, ki so bili na službi za kardiologijo. Toliko. Za to so se tudi odločili, da sem začasno prišla za eno leto.

Hvala lepa za pozornost.