Govor

Lilijana Kozlovič

Hvala.

Torej, razumem pripombe, ki so bile posredovane in povedane. Dejstvo je, da bo začela evropska zakonodaja neposredno veljati, torej ne glede na to, če ta zakon ne bo sprejet, bo neposredno veljalo in bomo morali izvajati.

Bistvo tega zakaj je po nujnem postopku je torej ravno to, da to pravno varnost zagotovimo s sprejetjem tega zakona. Da, strinjam se z vami, torej s tem ko smo rekli, da bodo nastale težko popravljive posledice za državo, mislimo predvsem za posameznika. Kajti, potrebno bo izvajati neposredno to zakonodajo, torej, tako upravljavci, kot tisti, ki obdelujejo osebne podatke, ki jih posredujejo, ne bodo imeli popolnoma jasne pravne podlage in verjetno ne bodo seznanjeni na kakšen način naj delajo. In tukaj je večja nevarnost, da pride do tega, da bo lahko prišlo pri obravnavanju osebnih podatkov lahko tudi do nepravilnega ravnanja.

Namreč, če pogledamo posamezne člene, pa bo gospod Pavlin tudi povedal, se pravne podlage za zbiranje osebnih podatkov širijo. Tudi glede mladoletnikov se širijo. Torej, bistveno v določenih se bo razširila možnost tudi v javnem sektorju, kako se bo prišlo do teh podatkov. Prav zaradi tega je uveden sistem zavarovanja, bistveno strožjega sistema zavarovanja. Mi tega bistveno strožjega sistema torej ne bomo imeli vzpostavljenega in to je tista nevarnost, ne kazni, daleč od tega, da so kazni, seveda pač tisti, ki bo to kršil bo odgovarjal za to, ampak gre pravzaprav za to kaj se bo zgodilo pri ljudeh. Glede držav, ki, vse države hitijo in večina jih bo do 25. maja sprejela to kar sem prej povedala, tri so sprejela, večina pa ima v postopku in bodo v aprilu in maju mesecu to tudi sprejele. Zdaj bi pa prosila še gospoda Pavlina, če me lahko dopolni glede tega vsebinskega dela.

Hvala.