Govor

Milan Brglez

Pričenjam 127. sejo Kolegija ter pozdravljam vse prisotne. Nadomeščanj dane sicer ni, čakamo pa še na, ja, Social demokracija je tudi tukaj, potem smo pa vsi praktično.

Prehajamo na 1. TOČKO, TO JE DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA. V zvezi s sklicem 59. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče: a) predlog dnevnega reda se glasi: prvič, Sklep o ugotovitvi, da Državnemu zboru ni bil predlagan kandidata za predsednika Vlade na podlagi tretjega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije. Drugič, predlog za izvedbo volitev predsednika Vlade na podlagi četrtega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije in prvega odstavka 228. člena Poslovnika Državnega zbora. Datum seje, danes v sredo 11. aprila 2018 ob 16. uri in nadaljevanje v petek 13. aprila 2018 ob 12. uri.

Najava časa za razpravo k 2. točki je to pogojno, če bo vložen predlog sklepa skladno z drugim odstavkom 67. člena, drugače pa do pet minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja sklepa poslanska skupina ali deset poslancev, do pet minut za predstavnike poslanskih skupin za predstavitev stališč, po deset minut na poslansko skupino za razpravo, po pet minut za razpravo Nepovezanih poslancev in 10 minut za razpravo predlagatelja. Naj poudarim, da bomo to sejo izpeljali na postopkovno enak način kot 67. izredno sejo 2014 in sicer, v okviru prve točke se bo zbor danes brez razprave in glasovanja seznanil s sklepom, da na podlagi tretjega odstavka 111. člena Ustave in prvega odstavka 227. člena Poslovnika zbora nihče od kvalificiranih predlagateljev ni predložil kandidata za predsednika Vlade. Po zaključku prve točke zbor preide na obravnavo druge točke v okviru katere predsedujoči obvesti poslanke in poslance o načinu in roku za vlaganje predloga sklepa za izvedbo volitev v tako imenovanem tretjem krogu. To so lahko poslanske skupine ali najmanj 10 poslancev, saj so to kvalificirani vlagatelji kandidatur v morebitnem krogu. O navedenem poteku bom obvestil predsednika republike. Predlog za izvedbo tretjega kroga se lahko poda do petka, 13. aprila 2018 do 12. ure, to je čim bližje izteku 48-urnega roka, hkrati pa dovolj prej, da se lahko opravi krajša razprava. Ta krog je treba določiti, ker mora Državni zbor tudi odločiti v 48 urah, torej imamo potem štiri ure potencialno zato. Seja se nadaljuje v petek 13. aprila 2018 ob 12. uri, to je takoj po izteku roka za vložitev predloga za izvedbo tretjega kroga. Če tak predlog ne bo vložen se zbor s tem seznani, seja pa bo ponovno prekinjena in se bo nadaljevala takoj po poteku 48-urnega roka iz četrtega odstavka 111. člena Ustave, to je ob približno, 16.15. Ko bo zbor zaključil obravnavo 2. točke ter bom o tem takoj obvestil predsednika Republike.

Odpiram razpravo.

Želi kdo besedo? (Nihče.)

Razpravo zaključujem.

Prehajamo na glasovanje o prvem sklepu, ki se glasi: »V skladu z drugim odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red, 59. mislim da, izredne seje Državnega zbora uvrstita naslednji točki dnevnega reda. Prvič - sklep o ugotovitvi, da Državnemu zboru ni bil predlagan kandidat za predsednika Vlade na podlagi tretjega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije. Drugič - Predlog za izvedbo volitev predsednika Vlade na podlagi četrtega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije in prvega odstavka 228. člena Poslovnika Državnega zbora.«

Kdo je za? (Soglasno vsi.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še naslednji sklep: »K 2. točki dnevnega reda izredne seje zbora lahko pogojno, če bo seveda vložen predlog sklepa predlagatelj, to je poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev z dopolnilno obrazložitev predloga sklepa najavi do 5 minut in do 10 minut za razpravo. Predstavniki poslanskih skupin za predstavitev stališč največ do 5 minut. Do 10 minut na poslansko skupino za razpravo in do 5 minut za razpravo nepovezanih poslancev.«

Kdo je za? (Soglasno vsi.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prosim vas, da pogojno najavo časa za razpravo k 2. točki sporočite službam še danes najkasneje do 14. uri.

1. točka, mogoče sem je prej napačno poimenoval je 1.a.

Prehajamo sedaj na 1. TOČKO - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO NUJNEM POSTOPKU.

Predlog ste prejeli s sklicem seje kolegija. Kolegij v okviru te točke razpravlja in glasuje o predlogu Vlade, da Državni zbor Predloga Zakona o varstvu osebnih podatkov obravnava po nujnem postopku. Želi besedo predstavnica Vlade, generalna sekretarka Vlade, mag. Lilijana Kozlovič? Prosim.