Govor

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje!

Pričenjam prvo javno predstavitev mnenj o Predlog zakona o obrambi, druga obravnava, ki jo organizira Odbor za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije kot matično delovno telo za obravnavo tega predloga zakona. Odbor je odločitev za organizacijo javne predstavitve mnenj sprejel na svoji 19. redni seji, 1. decembra 2017. Pozdravljam vse prisotne, zlasti predsednika Državnega sveta Republike Slovenija gospoda Alojza Kovščo, ministrico za obrambo, ki opravlja tekoče posle gospo Andrejo Katič, načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Alana Gederja, predstavnika Sredstev obveščanja in pa gledalke in gledalce, ki nas spremljate preko televizijskih zaslonov.

Namen javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k predlogu Zakona o obrambi, ki bodo podlaga za njegovo obravnavo na matičnem delovnem telesu. Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore predvsem na vprašanja, ki smo jih navedli v sklicu javne predstavitve mnenj. O razpravi bo pripravljen magnetogramski zapis predstavitve, ki bo objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Še nekaj tehničnih napotkov, uvodno predstavitev predloga zakona bo v imenu predlagatelja zakona podala Andreja Katič, ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle. Uvodnemu delu bo sledila razprava, vprašanja in komentarji udeleženk in udeležencev. Vse, ki bi radi razpravljali vas prosim, da izpolnite prijavnico k razpravi, ki jo imate pred seboj na klopeh ter jo oddate meni oziroma mojim strokovnim sodelavcem tako, da bom lahko vsako napovedano razpravljavko ali razpravljavca tudi predstavil. Glede na to koliko nas je in glede na prakso, vse razpravljavce prosim, da svoje razprave omejite na sedem minut. Odmor ni predviden, obveščam pa vas, da si med potekom predstavitve mnenj v avli pred dvorano lahko postrežete s pijačo, tam so na voljo tudi pisni prispevki, ki smo jih do danes prejeli pred to predstavitvijo. Na tem mestu se zahvaljujem tudi oddelku za raziskovalno dejavnost v Državnem zboru, ki je opravil tri temeljite analize na podlagi prispelih vprašanj in pa njihovo primerjavo z našimi podobnimi prijateljskimi državami tako v Evropski uniji kot tudi v zvezi Nato in, ki so lahko tudi odlična izhodišča za današnjo razpravo.

Sedaj pa prehajamo na uvodno predstavitev predloga zakona. K besedi vabim Andrejo Katič, ministrico za obrambo, ki upravlja tekoče posle.

Izvolite.