Govor

Boris Koprivnikar

Hvala, predsednik.

Spoštovane poslanke in poslanci, namen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij je dvojen, predvsem tisti vsebinski, da bi imeli lažji dostop do informacij in storitev javnega sektorja za vse uporabnike, predvsem za tiste z različnimi oviranostmi in da se posledično povečuje tudi tako imenovana digitalna vključenost. Ob tem naj poudarim, da ne govorimo zgolj o posebnih skupinah invalidov, ampak govorimo tudi o različnih skupinah ljudi, ki imajo, ne vem, težave z vidom iz različnih razlogov in s tem omogočamo, da so te informacije čim širše dostopne. Drugo pa je tudi formalna podlaga, ker s tem zakonom prenašamo direktivo Evropske unije, za katero je rok za prenos 22. september 2018. Zato s tem izpolnjujemo tudi to zavezo za prenos direktive.

Zavezanci so državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava, vendar je v zakonu predvidena tudi vrsta izjem, da bi omogočili njegovo implementacijo. To so, recimo, RTV, vrtci, osnovne in srednje šole, hkrati pa je v zakonu zapisana tudi določba, da v primeru, da se nekomu naloži prekomerno breme, kar pomeni, da bi bilo prilagajanje vsebin na določeni spletni strani izredno obsežno, se lahko take vsebine tudi ne prilagodijo, da ne bi dosegli negativnega učinka, da bi zaradi neprilagojenosti morda bile nekatere vsebine iz spleta umaknjene.

Mi smo pri pripravi zakona široko sodelovali z deležniki, s Fakulteto za računalništvo in informatiko, predvsem pa z invalidskimi organizacijami, ki so nam pomagale usmerjati in pripravljati zakon tako, da bo čim bolj primeren za uporabo, hkrati pa tudi že pripravljamo usposabljanje v okviru Upravne akademije in pa podporo zavezancem, tako v obliki enotnega spletnega portala državne uprave, za katerega priprava že poteka, in tako imenovanega hibridnega oblaka, ki je namenjen širšemu javnemu sektorju, v katerem bo mogoče enotno, standardizirano in zelo enostavno, seveda tudi ceneje, vzpostaviti predstavitvene vsebine, ki so danes na spletu tudi v tej prilagojeni obliki, da bi povečali digitalno vključenost.

Toliko za začetek. Hvala.