Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni, pričenjam 32. sejo Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Lep pozdravljam članice in člane komisije in še posebej toplo pozdravljam vse vabljene na današnjo sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospa Violeta Tomić, nadomestnih članov komisije s pooblastili pa zaenkrat še nimam.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, skrajšani postopek. Naj opozorim, da bomo to razpravo opravili kot zainteresirano delovno telo, torej razpravo o predlaganih rešitvah, sicer pa ta zakonodaja sodi pod matično delovno telo, torej ministrstvo oziroma Odbor za zdravje. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, kot že rečeno, bomo govorili O ZAKONU O NALEZLJIVIH BOLEZNIH. Razprava o predlaganih rešitvah kot zainteresirano delovno telo.

Kor gradivo ste prejeli predlog zakona, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano gospo Vlasto Počkaj in je objavljen na spletni strani Državnega zbora, in sicer z dne 31. januar 2018. Prejeli pa ste tudi komentar k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga dne 5. februarja 2018 posredovali Državnemu zboru starši necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. Pravkar pa smo v Državni zbor prejeli še dopis prav tako staršev necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok in ga boste sedaj, mislim da, tudi dobili na mizo. Ga bo referentka razdelila, tako da boste z njim seznanjeni. Preden…

Na sejo so vabili, na sejo sem vabila predlagateljico novele zakona, prvopodpisano gospo Vlasto Počkaj, ki jo lepo pozdravljam, Ministrstvo za zdravje, z nami je gospa Mojca Gaber, če prav razumem, pričakujemo pa še državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje. Vabili smo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije. Vabili smo varuhinjo človekovih pravic, gospod Vlasto Nussdorfer, z nami je njen namestnik, gospod Tone Dolčič, ki ga tudi lepo pozdravljam. Vabili smo gospoda Primoža Verbiča v imenu staršev necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. Lepo pozdravljeni. Vabili smo gospoda Izidorja Pokrivača, razvojnega inženirja, katerega strokovno delo je že 15. leto povezano z branjem zakonodaje. Vabili smo dr. Gorazda Pretnarja, Konfederacijo novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, Slovensko zdravniško društvo, Združenje za pediatrijo ter Društvo študentov medicine Slovenije. Tudi vse lepo pozdravljam na današnji seji.

Pričenjam torej z obravnavo te točke dnevnega reda. In preden dam najprej besedo predlagateljici tega zakona, prvopodpisani gospe Vlasti Počkaj, da nam predstavi predlagane rešitve v predlogu novele zakona, naj samo na kratko pojasnim, zakaj smo sklicali današnjo sejo. Kot že rečeno, sem povedala, bomo danes na Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Zakon o nalezljivih boleznih oziroma spremembe te zakonodaje obravnavali kot zainteresirano delovno telo, se pravi zaradi tega, ker smatramo, da je prav, da se opravi neka širša razprava. Nedvomno gre za občutljivo vsebino, ki potrebuje neko bolj široko razpravo, s skrajšanim postopkom, ki je bil dan v proceduro, pa je žal na nek način onemogočena. In zagotovo je prav ta komisija prostor, kjer lahko izmenjamo mnenja različna, se soočijo stališča. Prav je tako in vedno to tudi na komisiji omogočamo. Naj povem, da smo na Komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti dobili kar nekaj sporočil tako z ene kot z druge strani, tudi željo po tem, da opravimo vendarle neko širšo razpravo na to temo. Tudi poslanke in poslanci Državnega zbora smo prejemali, mislim da, prav vsi po vrsti veliko število različnih mnenj. Zato se mi je zdelo prav, da skličemo to sejo in danes o tem zakonu spregovorimo malo bolj na širše. Naj pa jasno povem, da danes ne bomo sprejemali na tej komisiji nikakršnih sklepov, ampak bomo odprli razpravo in seveda lahko boste, zlasti zainteresirana javnost in tisti, ki ste danes vabljeni na to sejo, pojasnili svoja stališča. Naj ob koncu povem zaradi tega, da bomo približno vedeli, kako peljati razpravo, da moramo nekje okrog 17.30 najkasneje zaključiti to sejo. Tako da bi vas prosila, da razpravljamo tako, da povemo tiste najbolj ključne stvari, ki se nam zdijo najbolj pereče ali pa na katere bi želeli tako na eni kot na drugi strani opozoriti. Želim pa, da je danes razprava strpna, da je razprava takšna, da bomo na koncu lahko rekli, da smo vsi skupaj naredili eno dobro delo in da smo lahko seveda dali možnost vsem, da izrazijo svoja mnenja in stališča. Toliko morda za uvod.

Sedaj pa dajem najprej besedo gospe Vlasti Počkaj, predlagateljici oziroma prvopodpisani pod Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih.

Izvolite, gospa Počkaj.