Govor

Igor Zorčič

Spoštovani, lep pozdrav.

Pričenjam 73. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor.

Obveščam vas, da kot nadomestna članica z nami sodeluje kolegica Erika Dekleva za mag. Branislava Rajića.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: točka 1 – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona, skrajšani postopek. Ker do pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH STANOVANJSKEGA ZAKONA,

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim dr. Francem Trčkom.

Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje na podlagi zahteve Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje odbora z dne 23. 2. 2018, ki je objavljena na spletni strani Državnega zbora s sklicem.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 119. seji, dne 5. 2. 2018 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 26. 1. 2018, mnenje Zakonodajno-pravno službe z dne 5. 3. 2018, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 6. 3. 2018, stališče Skupnosti občin Slovenije z dne 23. 2. 2018, pripombe Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana z dne 27. 2. 2018, mnenje Vlade o predlogu zakona z dne 1. 3. 2018. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Rok za vložitev amandmajev je bil do začetka obravnave predloga zakona. Do sedaj je bil vložen amandma Poslanske skupine Levica k 2. členu.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni predlagatelj, skupina poslank in poslancev, prvopodpisani dr. Franc Trček, Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo dajem najprej predstavniku predlagatelja, dr. Francu Trčku… / oglašanje iz dvorane/ Kolegu Luki Mescu, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona.