Govor

Spoštovane, spoštovani!

Dovolite, da pričnemo z 29. sejo odbora. Prosim za malo pozornosti, ker je kar nekaj pomembnih vsebinskih točk pa, da vsaj te ključne uvodne zadeve speljemo tako kot nam Poslovnik veleva.

Vse skupaj vas prav lepo pozdravljam! Nekaj tehničnih zadev. Za enkrat imamo dve obvestili o odsotnosti. Danes je odsotna članica odbora Violeta Tomić, prav tako pa je odsotna tudi članica odbora Iva Dimic. Imamo pa pooblastilo, da je namesto članice odbora gospe Vojke Šergan z nami gospod Saša Tabakovič oziroma imamo pooblastilo, da je namesto članice odbora Ive Dimic z nami kolega Zvonko Lah. Oba nadomestna člana prev lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 20. februarja ste prejeli naslednji dnevni red:

1. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o semenskem materiali kmetijskih rastlin.

2. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o veterinarskih merilih skladnosti.

3. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o veterinarstvu.

4. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu.

5. točka - Predlog zakona o spremembi Zakona o divjadi in lovstvu.

6. točka - Pobude in vprašanja članov odbora.

Ker včeraj do 12. ure nisem prejel predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik kakšne od točk dnevnega reda je določen dnevni red, kot se ga prejeli s samim sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SEMENSKEM MATERIALU KMETIJSKIH RASTLIN - SKRAJŠANI POSTOPEK.

Predlagateljica predloga zakona je Vlada. K obravnavi te točke sem vabil Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije in pa Sindikat kmetov Slovenije. S sklicem seje pa ste poleg predloga zakona prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe, naknadno pa ste prejeli še odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in nekatere pripombe Zakonodajno-pravne službe z datumom 27. 2., mnenje komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz 27. februarja, amandmaje koalicijskih poslanskih skupin 28. 2. in pregled amandmajev z dne 5. 3. 2018.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona v okviru, kot rečeno, skrajšanega postopka, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o členih predloga zakona in vloženih amandmajih ter morebitnih predlogih za amandmaje odbora. Med nami pozdravljam ministra Dejana Židana in mu predajam besedo, če želi podati uvodno obrazložitev k členom predloženega zakona. Gospod minister, izvolite.