Govor

Dragan Matić

To zadnje spet ni točka dnevnega reda, zato bomo to obravnavali na kakšnem drugem odboru.

Če lahko zdaj samo pokomentiram. Slišati je bilo različne teze, z ene strani, da dialoga ni, na drugi strani, da dialog je, ampak očitno ga formalno preko ideoloških skupin ni. To že ni dobro, to ni v redu. Očitno potem tu sistem ne deluje tako, kot je zamišljen.

Kar se tiče teh pozivov, da naj Vlada zagotovi interventna sredstva, je to zdaj zelo neposreden poziv Vladi. Jaz mislim, da imamo sistem, v katerem je proračun jasno določen, katere so pristojnosti posameznega ministrstva v okviru tega proračuna je jasno določeno. Če zdaj prihaja do tako alarmantne situacije, potem bo seveda tudi Ministrstvo za kulturo moralo pojasniti, kako ima te postavke razporejene, in to bistveno bolj natančno, kot je to možno opraviti na seji Odbora za kulturo. Verjetno bo to ob prisotnosti pristojnih ministrov ustrezno utemeljeno, zakaj in kako v okviru odobrenih sredstev, ki jih je, kot vemo, 167 milijonov in jih je za 14 milijonov več kot lani, ni možno zagotoviti nekega programskega razpisa, ki bi zadovoljivo lahko ohranjal neko raven kulturne produkcije nevladnih organizacij.

Glede samega tega sklepa mislim, da neposreden sklep Nacionalnega sveta za kulturo lahko vzamemo na znanje, ampak ga ne moremo na ta način distribuirati naprej, vsaj kar se tiče Poslanske skupine SMC je to nesprejemljivo in mislim, da tudi koalicija podobno razmišlja. To je v prvi vrsti naloga ministra za kulturo, da utemelji, kako je s financami v letu 2018, kako je to izkoriščeno, kje je to razporejeno in zakaj tega denarja za nevladne organizacije ni možno dobiti. Nekaj pojasnil smo dobili v uvodnem nastopu ministra, nekaj bo pa še s svojimi strokovnimi službami moral utemeljevati, ker predpostavljam, da se bo to dogajalo na Vladi, in bomo ta predlog sklepa, ki je že na mizah in pred vami, tudi ob koncu te razprave potrdili.

Zdaj pa dajem besedo naprej. Kdo se še javlja k besedi? Izvolite.