Govor

Laszlo Göncz

Spoštovana kolegica, spoštovani kolegi, spoštovani gostje, lepo pozdravljeni!

Un cordiale saluto a tutti! / govori v madžarščini/

Pričenjam 9. sejo Komisije za narodni skupnosti in naj uvodoma opravičim gospoda predsednika, ki je sicer že v Ljubljani, ampak je promet tako upočasnjen, da preprosto ni mogoče oceniti kdaj bo prispel v zgradbo in sva se tako dogovorila, da bom jaz začel vodenje seje, on bo pa potem prevzel to nalogo, ko bo prispel, je pa že štiri ure na poti, tako da nisem mogel predvideti, da se bo tako zapletlo. Torej skratka, v tem prvem delu bom jaz vodil današnjo sejo.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti gospod Ivan Hršak, ki ga nadomešča gospod Primož Hainz. Gospod Dušan Radić, ki ga nadomešča gospa Maruša Škopecf, gospa Irena Kotnik, ki jo nadomešča gospod Saša Tabaković, gospa dr. Simona Kustec Lipicer, ki jo nadomešča dr. Dragan Matić, gospod Marijan Pojbič, ki ga nadomešča gospod Žan Mahnič in še na koncu gospa Marija Bačič, ki jo nadomešča gospod poslanec Jan Škoberne. Torej vsem skupaj lep pozdrav!

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pozdravljam gospo državno sekretarko, dr. Andrejo Brle Lakota in ostale prisotne s strani ministrstva, Urad Vlade Republike Slovenije za narodne skupnosti, mag. Stane Baluh direktor urada je prisoten, Obalna samoupravna italijanska narodna skupnost, / nerazumljivo/, predstavnika ne vidim, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, / nerazumljivo/ prisoten je gospod predsednik Ferenc Horvat, Italijanska unija, Komisija državnega sveta za državno ureditev, prisoten je gospod Marjan Maučec in Zakonodajno-pravna služba.

Vse prisotne še enkrat lepo pozdravljam.

S sklicem seje ste prejeli tudi predlog dnevnega reda komisije. Ker do začetka seje nismo prejeli predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik točke z dnevnega reda današnje seje ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O POSEBNIH PRAVICAH ITALIJANSKE IN MADŽARSKE NARODNE SKUPNOSTI NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA - DRUGA OBRAVNAVA, ŠT. EPA 2421/VII.

K tej točki ste prejeli naslednje gradivo: Predlog zakona, ki je objavljen na spletni strani Državnega zbora, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 18. 1. 2018, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora, mnenje Pomurske-madžarske samoupravne narodne skupnosti, mnenje Obalne samoupravne narodne skupnosti, mnenje Komisije državnega sveta za državno ureditev k predlogu zakona in prejeli ste tudi mnenje Združenja občin Slovenije z dne 30. 1. 2018. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel 29. 1. 2018. Obveščam vas, da so bili k predlogu zakona s strani kvalificiranih predlagateljev vloženi amandmaji k 1., 2., 3., 4., 7., 8., 9., 12., 15., 16., 17., 18., 19. in 23. členu.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Sprašujem, če želi predstavnica predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev k členom predloga zakona? Besedo dajem gospe dr. Andreji Brle Lakota, državni sekretarki na Ministrstvu za šolstvo.