Govor

Kamal Izidor Shaker

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: gospod Roberto Battelli, Nada Brinovšek, Jožef Horvat, Urška Ban. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastilom sodeluje Teja Ljubič, ki nadomešča Branka Zormana. Potem Kamala Izidorja Shaker nadomešča Marko Ferluga.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije ter predstavniki Vlade in Državnega sveta, k prvi točki dnevnega reda pa smo povabili tudi vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Zorana Stančiča in vodjo informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, mag. Klemna Žumra.

Vse navzoče lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red seje Odbora za zadeve Evropske unije ter Odbora za finance in monetarno politiko. Naknadno ste 15. 12. 2017 prejeli še pooblastilo o razširitvi dnevnega reda, tako se dnevni red seje odborov razširi z naslednjo točko: 2. Temeljna izhodišča Republike Slovenije pred pričetkom pogajanj o večletnem finančnem okviru Evropske unije po letu 2020, EPA 2475-VII, EU S 1896.

Besedo dajem gospodu Shakerju, predsedniku Odbora za Evropske zadeve.

Hvala lepa.

Kolegice in kolegi, začenjam 155. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Tudi v imenu Odbora za zadeve Evropske unije lepo pozdravljam vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, državno sekretarko in tokrat z nami tudi evropska poslanka mag. Romana Tomc, ki jo prav tako lepo pozdravljam. Tudi vas kolegice in kolegi, vsi prisotni in navzoči, ki boste sodelovali na tej skupni seji Odbora za finance in Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da imam kar nekaj pooblastil. Najprej vas obveščam, da se je s te seje opravičil poslanec gospod Jožef Horvat, da dr. Franca Trčka na tej seji nadomešča gospod Luka Mesec, gospoda Ljuba Žnidarja gospa Suzana Lep Šimenko, gospoda Petra Vilfana, Marija Antonija Kovačič, gospo Ireno Grošelj Košnik, Maruša Škopac, in Marinko Levičar gospod Uroš Prikl, ki se nam bo verjetno pridružil malo kasneje.

Aha, je. Se opravičujem, se opravičuje. Dobrodošel! Dobrodošel!

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAČETEK EVROPSKEGA SEMESTRA 2018.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli letni pregled rasti za leto 2018, poročilo o mehanizmu opozarjanja za leto 2018, mnenje Evropske komisije o osnutku proračunskega načrta Slovenije, osnutek skupnega poročila o zaposlovanju, priporočila Sveta o ekonomski politiki evro območja. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Besedo pa kar dajem dr. Zoranu Stančiču, vodji predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, da nam predstavi omenjeno gradivo.