Govor

Dobro jutro! Spoštovana poslanka, cenjeni poslanci Odbora za obrambo!

Pričenjam 19. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije. Pozdravljam vse prisotne, posebej ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Andreja Ostermana in ostale vabljene. Obveščam vas, da se je za današnjo sejo opravičil gospod Matjaž Nemec. Namesto njega na seji sodeluje gospod Jan Škoberne. In opravičil se je gospod Franc Breznik. Namesto njega sodeluje gospod Ljubo Žnidar.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, tri točke, 1. točka Predlog zakona o obrambi, 2. točka Predlog zakona o kritični infrastrukturi in 3. točka Vprašanja in pobude članic in članov odbora.

Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev oziroma umik posameznih točk je dnevni red določen tako, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O OBRAMBI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Državni zbor je na zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom na 34. redni seji 19. oktobra 2017 opravil splošno razpravo in sklenil, daje predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora ste prejeli: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. november 2017, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 28. november 2017, pojasnila Ministrstva za obrambo k mnenju Zakonodajno-pravne službe z dne 30. november 2017, Pobudo društev vojnih invalidov Slovenije za spremembo zakona o obrambi glede statusa vojnega invalida z dne 29. november 2017, amandmaje poslanskih skupin SMC, Desus in SD z dne 27. november 2017, amandmaje Poslanske skupine Nove Slovenije z dne 27. november 2017, amandmaje Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke z dne 27. november 2017, amandmaje Poslanske skupine Levica z dne 27. november 2017, pregled amandmajev z dne 30. november 2017. K točki so bili vabljeni naslednji: ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske general Andrej Osterman, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Urad predsednika republike, Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat Ministrstva za obrambo, Sindikat vojske, obrambe in zaščite, Sindikat pilotov Ministrstva za obrambo in Zveza slovenskih častnikov.

V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine koalicije SMC, Desus in SD ter poslanske skupine SDS, Nova Slovenija in Levica.

Pričenjam drugo obravnavo zakona, v kateri bomo s skladu s 126. členom Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Odboru za obrambo predlagam, glede na vse amandmaje in glede na število členov, da v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora opravi razpravo o vsem skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Če ne, potem smatram, da je ta predlog potrjen, da nimate nič proti in da bomo potem seveda opravili pa glasovanje o amandmajih in o vseh členih skupaj.

Začenjamo z obravnavo. Besedo dajem ministrici… /oglašanje iz klopi/ Postopkovno, gospod Marjan Dolinšek. Izvolite.