Govor

Marjan Podgoršek

Hvala, predsednik. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Temeljni cilj spremembe Zakona o morskem ribištvu je izvajanje obojestranskega dostopa ribičev do morskih voda sosednje države v skladu s 5. členom in prilogo 1 uredbe EU, Evropskega parlamenta in Sveta številka 1380/2013 z dne 11. decembra 2013 o skupni ribiški politiki. Obojestranski dostop se v skladu s to uredbo začne uporabljati, ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba na podlagi arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, podpisanega 4. novembra 2009 v Stockholmu. Gospodarski ribolov se lahko, skladno z zakonodajo, izvaja le na podlagi predhodno izdanega dovoljenja za gospodarski ribolov na morju. S spremembo zakona bo tako omogočena uvedba postopka izdaje posebnih dovoljenj za gospodarski ribolov na državni ravni za izvajanje 5. člena in priloge 1 Uredbe 1380/2013 v zvezi z obojestranskim dostopom ribičev do morskih voda sosednje države.

V 10. točki priloge 1 Uredbe 1380/2013 je določeno, da lahko v obalnih vodah Slovenije, in sicer na geografskem območju oziroma na teritorialnem morju 12 milj, ki je omejeno na morski prostor pod suverenostjo Republike Slovenije in ki leži severno od vzporednika 45 stopinj in 10 minut severne zemljepisne širine ob zahodni obali Istre od zunanjega roba teritorialnega morja Hrvaške, kjer se ta vzporednik dotika kopnega zahodne obale Istre, tako imenovane Grgatov rt Funtana (?), plovila pod zastavo republiko Hrvaške letno ulovijo do 100 ton / nerazumljivo/ in pelagičnih (?) vrst rib. To velja za največ 25 ribiških plovil, kar vključuje tudi 5 ribiških plovil opremljenih z vlečnimi mrežami. Podobne določbe so bile sicer tudi že v predhodnem bilateralnem sporazumu med državami oziroma / nerazumljivo/. Ta ureditev, kot že opisano, se uporablja, ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba na podlagi arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, podpisanega 4. novembra 2009 v Stockholmu.

Prav tako se z uveljavitvijo tega zakona preneha veljavnost uredbe o določitvi območja ribolovnega morja Republike Slovenije, uradni list RS številka 2/2006, preneha uporabljati odlok o morskem ribištvu Občin Ilirska Bistrica, Izola, Piran Postojna in Sežana, ker je z uveljavitvijo arbitražne razsodbe meja na morju določena na novo, poleg tega ribolovne cone za namen izvajanja ribolova niso več relevantne, zato uredba ni več smiselna.

Toliko za uvod. Hvala.