Govor

Spoštovane članice, spoštovani člani, vsi vabljeni gostje, vsem skupaj en lep pozdrav!

Pričenjam 23. sejo odbora.

Obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičili, zaenkrat imamo opravičilo gospoda Franca Laja in zaenkrat nimamo nobenih pooblastil.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje, 21. 9., ste prejeli naslednji dnevni red: Pod točko ena, Poročilo o delu in zaključni račun Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za leto 2016, pod točko dve, pobude in vprašanja članov odbora. 7. oktobra ste prejeli predlog za razširitev dnevnega reda s točko 1A, informacije o sanaciji škode zaradi napada podlubnikov leta 2017, iz oktobra 2017 ter 6. 11. predlog za razširitev dnevnega reda s točko A1, Predlog zakona o spremembah Zakona o morskem ribištvu, nujni postopek.

Najprej predlagam, da odločamo o predlaganih razširitvah. Najprej bi glasovali o predlogu za razširitev dnevnega reda s točko 1A, to je glede zadeve z informacijo glede podlubnikov. Dajem to na glasovanje.

Kdo je za? (9 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je razširitev dnevnega reda s točko 1A sprejeta.

Glasujemo pa še o predlogu za razširitev dnevnega reda s točko A1, to pa je Predlog zakona o spremembah Zakona o morskem ribištvu, nujni postopek. Glasujemo.

Kdo je za? (8 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je razširitev sprejeta in je tudi sprejet dnevni red s predlaganima razširitvama.

Tako prehajamo na obravnavo A1 TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O MORSKEM RIBIŠTVU, NUJNI POSTOPEK.

Predlagateljica predloga zakona je Vlada. K obravnavi te točke sem vabil Vlado, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno službo in pa Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije. S sklicem seje ste prejeli predlog zakona, naknadno pa ste 7. 11. Prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe in pa mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, danes pa ste prejeli še amandma koalicijskih poslanskih skupin k 3. členu.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v okviru nujnega postopka, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o členih predloga zakona. Kot ste verjetno opazili, ima predlog zakona štiri člane.

Na začetku pa dajem besedo… / oglašanje v dvorani/ Samo sekundo, imamo še dve pooblastili. Namesto člana odbora Bojana Podkrajška je z nami gospod Marijan Pojbič in namesto Suzane Lep Šimenko kot članice je z nami gospod Danijel Krivec, prav tako pa je namesto članice Vesne Vervege z nami gospod Marko Ferluga. Vse tri prav lepo pozdravljam.

Dovolite pa, danes smo prejeli s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlog za dodatno vabljene na 23. redno sejo Odbora za kmetijstvo pri točki, ki je pravkar pred nami. Ministrstvo je predlagalo še določene druge vabljene: Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za finance, Kabinet predsednika Vlade in pa Generalni sekretariat Vlade. Da samo povem, zakaj se nisem odločil za naknadno povabilo … Trije razlogi. Prvo je to, ker je to prišlo danes do moje pisarne. Druga stvar je zato, ker je predlog zakona napisan s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. In pa tretjo, ker, mislim da, po Poslovniku glede na to, da smo vabili Vlado, izpolnjujemo pogoje, Vlado pa sestavljajo tudi vsa navzoča ministrstva in tudi tista, ki so bila dodatno vabljena, tako da ne bi bilo nobenih ovir, če bi prišel kdorkoli iz ministrstev ali kabineta predsednika Vlade. Tako da kljub vsemu smatram, da so vsi pogoji za obravnavo zakona omogočeni.

Na začetku bi dal besedo predstavniku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z nami je gospod državni sekretar, vas lepo pozdravljam in vam dajem možnost za dopolnilno obrazložitev členov predloga zakona.

Izvolite.