Govor

Najlepše bi se zahvalil izvajalki gospe Nuški Drašček za ta res izjemen nastop.

Spoštovani, v izredno čast mi je, da bodo danes na XVII. Vseslovenskem srečanju z naslovom »Slovenec sem« spregovorili vabljeni govorci: Dr. Boris Pleskovič, Dr. Janko Male in gospa Poljanka Dolhar.

Kot prvi bo uvodni prispevek … Vse govorce prijazno seveda pozdravljam. Kot prvi bo uvodni prispevek z naslovom: »Slovenija, majhen ali velik košček sveta,« predstavil dr. Boris Pleskovič.

Dr. Boris Pleskovič je predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, diplomiral je na Univerzi v Ljubljani, magisterij je opravil na Harvardu in doktoriral na Masachusetts Institute of Technology. Dve leti je predaval ekonomijo na Univerzi MIT, potem pa je preko 30 let delal na različnih funkcijah na svetovni banki v Washingtonu kot podpredsednik raziskovalnega komiteja, administrator, direktor svetovalno-raziskovalnega oddelka za razvojno ekonomijo, vodja raziskovalnega oddelka, glavni organizator in sourednik knjig letnih globalnih konferenc svetovne banke o razvojni ekonomiji Anual Bank Conference of Development Economics, bil pa je tudi vodja številnih misij svetovne banke za makroekonomsko svetovanja. V letih 1991 in 1992 je bil glavni ekonomski svetovalec predsednika slovenske Vlade. Kot gostujoči profesor je pogosto vabljen na predavanja s strani uglednih univerz v ZDA, Evropi in Kitajski. Je avtor in soavtor številnih knjig in znanstvenih člankov. Leta 1998 je bil odlikovan ob 650. obletnici Karlove univerze v Pragi, leta 2006 pa je prejel zlati red za zasluge predsednika Republike Slovenije.

Prosim gospod Pleskovič.