Govor

Gorazd Žmavc

Spoštovano predsedstvo, spoštovani dr. Milan Brglez predsednik Državnega zbora, spoštovane rojakinje in rojaki, drage Slovenke in Slovenci.

Lepo pozdravljeni in dobrodošli doma!

Iz naslova letošnjega srečanja je moč zaznati posredno pozornost skrb in pomenu, ki ju namenjamo širjenju zavesti o slovenski identiteti, ohranjanju kulture in jezika ter izražanju zavesti ponosa in dostojanstva, da smo Slovenke, Slovenci.

Letos mineva 26 let od kar smo kot narod ubrali svojo samostojno pot, si zadali strategijo in cilje, začrtali pot po kateri stopamo le-temu nasproti. Na celotno že prehojeno pot, ki ni bila vedno lahka, smo lahko upravičeno ponosni in prav tukaj velja prav posebno čestitko ob praznovanju nameniti tudi vam, ki ste dali svoj prispevek tej osamosvojitvi povsod v svetu.

Letos mineva 26 let od kar smo kot narod ubrali svojo samostojno pot, si zadali strategijo in cilj, začrtali pot po kateri stopamo le-temu nasproti. Ob tem smo se v matični domovini ves čas soočali z močnim zavedanjem pomena, pozitivnega odnosa do manjšinske politike, ki ne sme biti problem nobene od držav na svetu, temveč mora predstavljati pomembno vez, ki lahko da velik prispevek k razvoju multikulturnosti in krepitvi identitete posameznega naroda, in prav to Slovenci živeči v zamejstvu in po svetu s svojim zgledom nenehno dokazujete. Zato nas ta pozitivna energija in volja do krepitve vezi z matično domovino kakor tudi vaš ponos in identiteta navdajata z močno voljo in energijo, da to poslanstvo skupaj z vami opravljamo tudi v prihodnje.

Rezultati našega skupnega dela in prizadevanj so vidni na področju krepitve skupnega jezikovnega in kulturnega prostora, na povezovanju gospodarstva ter nudenju podpore in pomoči, ki omogočajo razvoj trdne nacionalne identitete slovenskega naroda ter krepi vezi med avtohtonimi manjšinskimi skupnostmi živečimi izven meja matične domovine ter njenimi prebivalci.

Posebno pozornost smo namenjali in namenjamo mladim generacijam. Zavedati se moramo, da je zgolj društveno dejavnost preživela oblika dela, da je treba razmišljati v smeri kako zainteresirati mlado generacijo, da bo sodelovala in se vključevala v aktivnosti pri sodelovanju z matično domovino. To pa pomeni, da odpiramo prostor in teme kroženju in ne begu možganov tej mladi generaciji. Dosedanje sodelovanje in rezultati dosedanjega dela zato še bolj krepijo naše prepričanje, da je Slovenija z našo politiko dela na področju manjšin lahko mnogo večja kot je in da je prav, da vemo, da nas Slovencev ni zgolj 2 milijona ampak 2 milijona in pol. Tega se močno zavedamo in želimo to politiko voditi tudi v prihodnosti. S tem je Slovenija mnogo večja kot sicer.

Naši cilji za prihodnost so prav gotovo v največji meri povezani z ohranjanjem in krepitvijo že vzpostavljenih dobrih medsebojnih odnosov in zaupanja z manjšinskimi skupnostmi, ki živijo in delujejo v zamejstvu in po svetu ter soustvarjajo politiko Republike Slovenije. S svojim pozitivnim odnosom in pomočjo pri zavarovanju nacionalne identitete, slovenskega jezika in kulture, moramo pokazati pomen zavedanja, da je Slovenija mnogo večja, kot jo opredeljujejo same državne meje. Zato je tudi naša naloga, da v prihodnosti ustvarjamo pogoje in možnosti, ki bodo mladim generacijam pomagali pri kreiranju lepše in boljše prihodnosti. Nekatera dejstva iz zgodovine, ki zaznamujemo življenje in delo našim generacijam pa naj jim bodo pri tem zgolj v poduk in opomin ter črpanje izkušenj s katerimi bodo ustvarjali boljšo in lepšo prihodnost.

Sam si skupaj s sodelavci Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu prizadevam, da se aktivnosti urada peljejo v smer, ki bodo takšne pogoje ustvarjale za naše rojake izven meja domovine ter jih pomembno vključevala tudi v vse izvorne aktivnosti matične domovine. Skladno s priporočili preteklih srečanj smo si in si bomo prizadevali krepiti zavedanje o pomenu obstoja in želje po čim bolj konkretnem in plodnem sodelovanju s številnimi rojaki, ki živijo po svetu ter čutijo močno narodnostno identiteto ter pripadnost matični domovini. Prepričan sem namreč, da je Slovenija lahko večja, če bomo znali izkoristiti sposobne in uspešne Slovence zunaj naših meja. Danes je po svetu po vsem svetu veliko gospodarstvenikov, znanstvenikov, strokovnjakov, ki bi s svojim znanjem in izkušnjami pomembno sodelovali pri oblikovanju in implementaciji strategij, politik in ukrepov ter tako pripomogli k še uspešnejšemu razvoju naše Slovenije. Ob enem so to tudi najpomembnejši ambasadorji zunaj njenih meja.

Skladno s priporočili 16. vseslovenskega srečanja urad krepi svoje aktivnosti na področju identificiranja ter vzpostavljanja stiskov z uspešnimi rojaki, ki na svojih področjih sodelujejo v svetu. Uporabe izkušenj in znanja naših rojakov po svetu pa vendarle ni samo naloga urada, ampak tudi drugih ministrstev, ministrov in ustanov. Zato si bom tudi kot član Vlade Republike Slovenije še naprej prizadeval za aktivno sodelovanje vseh ministrstev pri krepitvi odnosov z rojaki živečimi izven meja domovine Slovenije.

Državnemu zboru Republike Slovenije, še posebej pa poslankam in poslancem, članom Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter njenemu predsedniku s sodelavci čestitam in se zahvaljujem za pobudo in izvedbo že XVII. Vseslovenskega srečanja.

Hvala lepa za pozornost.