Govor

Lado Bradač

Na pristojnost komisije? Če tako želite, pa potem lahko skrajšam to zadevo.

Pristojnost komisije je nadzirati uporabo z zakonom določenih posebnih oblik, metod in ukrepov pridobivanja podatkov Obveščevalno-varnostnih služb, veste, iz katere alineje, in varnostnih služb Ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, pri čemer je tu mišljena Policija. Drži?

Posebnih metod, ukrepov in oblik, o katerih govorite, za katere bi lahko zaprli sejo pač Policija ni uporabila. Skratka, ne vem, kaj bi lahko tukaj nadzirali.

Kar se tiče varnostne ocene … 15. 5. 2017 so nastale spremenjene razmere, tako poroča Policija. Prejela je pisanje, da bo… Javnega protestnega shoda iz Ljubljane, istega dne na istem naslovu oziroma kraju so prijavili shod "Shod proti Marko Perkoviću – Thompsonu", organiziran med 21. in 22. uro na pločniku pred Festivalno dvorano Lent na Loški ulici 13. Glede na potek in dogajanje in prijavo je bilo ugotovljeno, da izpolnjuje pogoje iz 13. člena Zakona o javnih zbiranjih, za katerega je potrebno pridobiti dovoljenje pristojnega organa in zaradi tega je bila tudi ta zadeva s strani Policije odstopljena na Upravno enoto Maribor, tako kot v predhodnem primeru. Seveda pa je ta okoliščina in odmevi v javnosti ter dejstvo, da je bilo v preteklosti na podoben način že velikokrat prepovedan takšen koncert v tujini, mislim, da poznate iz medijev kolikokrat, ugotovljeno dodatno varnostno tveganje, saj vsakodnevno prihajajo pritožbe in pobude, da je potrebno ta koncert zaradi konfliktov in nasprotovanj, ki jih sproža, prepovedati, da ne bi prišlo do morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov v času, ko se bo odvijal koncert oziroma javni shod. To je bil tisti osnovni razlog, zaradi katerega Policija pravi, da se je odločila, da poda pobudo na Upravno enoto Maribor. Žal se moram zopet vrniti na Upravno enoto Maribor, kajti po Zakonu o javnih zbiranjih je ona na prvi stopnji edina pristojna, da oceni to varnostno oceno, da oceni okoliščine in se pač odloči.