Govor

Sanja Štiglic

Hvala lepa, gospod predsednik. Morda čisto na kratko.

Najlepša hvala slovaški veleposlanici za predstavitev njihovih prioritet. Slovaška in Slovenija imata odlične in prijateljske odnose in želimo slovaškemu predsedovanju vse dobro pri čemer lahko računa tudi na podporo Slovenije.

Omenjeno je bilo, da Slovaška predsedovanje prevzema v turbulentnih časih za EU. Soočeni smo z odločitvijo Velike Britanije o izstopu iz EU, zato bo zelo pomembna razprava o prihodnosti EU in tukaj seveda si Slovenija želi, da bi bila EU enotna in močna.

Današnji žalostni dogodki v Nici pa nas nekako spominjajo na to, da moramo še okrepiti boj proti terorizmu in aktivnosti vezane na našo notranjo varnost. Za Slovenijo bo še posebej zanimiv napredek na področju migracij in širitve EU in ob tej priložnosti bi se tudi želela zahvaliti Slovaški za pomoč v obliki policistov in oprem v času migracijske krize.

Kar se tiče zahodnega Balkana verjamemo, da je potreben stalen, proaktiven pristop EU, ki je tudi glavni faktor reformne motivacije in stabilnosti v regiji. Podpiramo tudi prizadevanja za poglabljanje in krepitev ekonomske in monetarne unije, pri čemer poudarjamo, da je treba posebno pozornost posvetiti zaposlovanju mladih in njihovemu vključevanju v družbe ter tudi položaju starejših. Podpiramo pa tudi vašo spodbudo evropskemu gospodarstvu, v katerem bodo lahko uspevala mala in srednja podjetja kar je posebej pomembno tudi za Slovenijo.

Naj še povem, da je treba tudi izkoristiti priložnost za zagon, ki nam ga je dala evropska komisija s svojimi sporočili o enotnem trgu, enotnem digitalnem trgu in uniji kapitalskih trgov.

Naj še zaključim v kontekstu učinkovite implementacije skupne zunanje in varnostne politike. Ocenjujemo, da se mora EU posvetiti posebej tudi obstoječim partnerstvom in sodelovanju z drugimi mednarodnimi organizacijami posebno tudi z zavezništvom Nato. Hvala. Srečno Slovaški.