Govor

Zoran Stančič

Hvala lepa. Spoštovana predsednika odbora. Spoštovana veleposlanica. Spoštovane poslanke in poslanci. Spoštovani predstavniki Vlade.

Zahvaljujem se veleposlanici za predstavitev prednostnih nalog predsedovanja Slovaške Svetu EU in se tudi veselim sodelovanja v naslednjih šestih mesecih. Se zahvaljujem tudi DZ za povabilo, da se v Evropski komisiji opredelimo do prednostnih nalog Slovaške. Kot sem že večkrat poudaril veste, da smo v Evropski komisiji trdno prepričani, da sta ravno nacionalni parlament in srce demokracije in zaradi tega je jasno navodilo predsednika Evropske komisije Jan Claude Junkerja, da se komisarji morajo vedno udeleževati oziroma čim večkrat udeleževati sestankov in pogovorov v DZ. Zgolj, da vas spomnim, ravno včeraj je bila tukaj komisarka za promet gospa Violeta Bulc in nam je jasno tudi predstavila nekatere od odzivov s katerimi se soočamo.

Če se vrnem nazaj k predsedovanju Slovaške. Že sedaj je zelo jasno, da bo predsedovanje zelo pomembno. Ne le za to, ker Slovaška predsedovanje prevzema prvič, temveč tudi, zato ker bomo morali v prihodnjih mesecih sprejeti pomembne odločitve o prihodnosti Evrope. To frazo večkrat slišimo vendar tokrat drži bolj kot kadarkoli prej do slej. Čakajo nas zelo veliki izzivi kot je recimo reševanje krize z begunci, migranti. Za nameček se moramo še spopasti s posledicami rezultata referenduma v Združenem kraljestvu.

Nenazadnje naj vas zgolj spomnim na grozljive dogodke včeraj zvečer v Nici, kjer kot je rekel predsednik Evropskega sveta gospod Tusk je paradoksalno to, da so žrtve tega grozljivega napada bile ravno osebe, ki so praznovale svobodo enakosti in bratstvo.

V komisiji smo prepričani, da je Slovaška dobro pripravljena za predsedovanje in zaradi tega ji polno zaupamo. Veseli nas, da prednostne naloge predsedovanja Slovaške popolnoma odsevajo tudi prioritetne naloge Evropske komisije. Določiti si moramo pozitivno agendo in se sedaj bolj kot kdajkoli prej osredotočiti na tisto kar bo omogočalo prepričati ljudi, da Evropa prinaša koristi in prispeva k njihovi boljši prihodnosti. Evropa je namreč mnogo več kot zgolj enotni trg, je socialno tržno gospodarstvo, ki prinaša koristi vsem. Da bi ljudje spet začutili ta dejstva moramo poskrbeti za nova delovna mesta in gospodarsko rast in tudi iskati rešitve, kjer so potrebni čezmejni ukrepi. Središče naših prizadevanj bo naložbena ofenziva znana tudi pod imenom naložbeni načrt za Evropo, kjer že zajema pozitivne rezultate. Zgolj v letu dni delovanja načrta je bilo v okviru evropskega sklada za strateške naložbe spodbujenih za 107 milijard evrov novih naložb, kar 148 tisoč malih in srednje velikih podjetjih pa lahko lažje dostopa do finančnih virov. To predstavlja že skoraj tretjino od 315 milijard evrov načrtovanih naložb, ki smo jih predvideli za obdobje 2005 do 2018. Kot veste v začetku junija smo po pregledu prvega leta delovanja Sklada EFSI napovedali, da bomo že jeseni torej v času predsedovanja Slovaške Svetu EU predlagali podaljšanje naložbenega načrta za Evropo tudi po letu 2018. Evropska komisija naj bi zakonodajno podlago za to podaljšanje predložila septembra, tako da bomo delali s tem tudi s Slovaško.

Če državljani od EU pričakujejo rešitve za trajnostni gospodarski napredek enako velja tudi za reševanje oziroma soočanje z migracijskimi tokovi in begunsko krizo. Ob tem bi rad posebej izpostavil, da smo zgolj v šestih mesecih prišli do dogovora o ustanovitvi evropske mejne in obalne straže, ki bo postala operativna v prihodnjih tednih. Gre za zelo pomemben korak pri prevzemanju skupnega evropskega nadzora naših zunanjih meja, ampak kljub temu to ne zadostuje. Vsaka meja ima že po definiciji dve strani, zato je zelo pomembno, da v boju proti nezakonitim migracijam in pri reševanju življenj sodelovati tudi s partnerji na drugi strani naših meja in prav to je namen kot veste akcijskega načrta s Turčijo. Kljub dejstvu, da je ta sporazum deloma krhek in pogosto tudi tarča kritik so prvi rezultati že vidni. Število migrantov vpada in vse manj ljudi tvega svoje življenje in to zaupanje do brez veznih tihotapcev se je močno zmanjšalo, zato bi morali vsi deležniki podvojiti napore in izpolniti vse dane zaveze vključno seveda tudi za izvajanje shem za prerazporeditev in preselitev prosilcev za azil v države članice EU.

V Italiji, zaradi ugodnih vremenskih razmer pričakujejo večjo število prihodov, zato v komisiji pričakujemo, da bodo države članice izpolnile svoje obveznosti glede prerazporeditve beguncev iz Italiji in Grčije. Prav tako računamo na slovaško predsedstvo, da bo zagotovilo napredek pri uresničevanju vseh preostalih vidikov evropske agende o migracijah. V tem kontekstu bo prva prioriteta reforma skupnega azilnega sistema. Zavedamo se, da gre za zelo zahteven dosje, ki mu bo treba posvetili veliko časa in energije in konec koncev uskladiti različne nacionalne ravnosti, ki so pogosto celo diametralno nasprotne. Obstaja pa zgolj ena možna rešitev vprašanje migracij in to je evropska rešitev, ki je sestavljena iz mozaika medsebojno povezanih ukrepov ti pa zahtevajo enako angažiranost vseh deležnikov.

Če se vrnem nazaj k gospodarstvu in enotnem trgu. Kot sem že omenil je naložbeni načrt za Evropo v osrčju naše strategije za rast in delovna mesta, vendar to ni dovolj. Nove naložbe bodo imele polni učinek le, če bomo ustvarili kar najboljše pogoje za delovanje podjetij začenši s skupnim trgom na svetu.

Slovaško predsedstvo bo imelo priložnost zagotoviti napredek pri nekaterih naših nujnih zakonodajnih predlogih. Najprej, da omenim zgolj digitalni trg. V naslednjih šestih mesecih se nadenemo napredka, ki bo potrošnikom in podjetjem prinesel otipljive koristi na vrsti področij naj omenim ukrepe s področja avtorskih pravic, ki bodo omogočili, da bodo ljudje na potovanju lahko dostopali do vseh različnih digitalnih vsebin. Zelo pomembni ukrepi na področju geografskih blokad, kar pomeni, da bodo ljudje lahko opravljali spletne nakupe ne glede na to od kod nakupujejo, iz katere države članice nakupujejo. Potem ukrepi na področju medijskih storitev, ki podpirajo naše ustvarjalce in promovirajo evropsko kulturno raznolikost in nenazadnje tudi ukrepi na področju dostave paketov, ki bodo med drugim prispevali k znižanju stroškov pri poštninah za dostavo paketov.

V Evropski komisiji verjamemo, da je mogoče na vseh teh področjih in tudi na področju Unije kapitalskih trgov, enotnega trga storitev storiti velik napredek. Naslednja prednostna naloga je dokončanje kot je bilo že omenjeno bančne unije s postavitvijo evropskega sistema jamstev za bančne vloge. Zavedamo se, da gre za politično zelo zapleteno tematiko. To je bistveno in zadnji korak bančne unije, ki ga moramo narediti.

Na področju energetske politike se bodo nadaljevalo delo za uresničitev določil zgodovinskega pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. V naslednjih šestih mesecih potrebujemo napredek na področju energetskih učinkoviti, obnovljivih virov energije in varnosti dobave plina. Slovaška vse te izzive razume bolj kot mnogi drugi. V komisiji smo prepričani, da bo s svojimi izkušnjami zagotovila potreben preboj na tem področju.

Spoštovani, pred kratkim nas je zapustil eden od velikih humanistov našega časa Nobelov nagrajenec za mir Eli Visel, ki je med drugim dejal, "Nasprotje ljubezni ni sovraštvo. Nasprotje ljubezni je brezčutje, brezbrižnost." Prav brezbrižnost je tisto česar si EU danes ne sme in ne more privoščiti, zato si moramo prizadevati, da bodo milijoni Evropejcev, ki so danes brezbrižni do tega projekta, do projekta EU vnovič razumeli njegov zares zgodovinski pomen in oživeli svojo naklonjenost EU, ki je nam vsem prinesla veliko in hkrati kot veste morajo izpolniti še mnogo obljub. Slovaškemu predsedstvu želim uspešno in učinkovito delo. Spoštovana veleposlanica vam in vašem predsedovanju pa zagotavljam polno podporo tudi z naše strani. Hvala.