Govor

Gorazd Žmavc

Spoštovani gospod dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora, spoštovani gospod Ivan Hršak, predsednik matične komisije Državnega zbora, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani predstavniki in predstavnice vladnih in nevladnih ustanov in organizacij, dragi rojakinje in rojaki Slovenije, sosednjih držav in vsega sveta, prijatelji Slovenije.

Letošnje vseslovensko srečanje v Državnem zboru, srečanje Dobrodošli doma in sej? svetov Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, poteka v res osebnih okoliščinah. Obhajanje jubileja slovenske državnosti nas navdaja s ponosom in veseljem, hkrati pa nas spodbuja k vrednotenju doseženega in načrtovane prihodnosti.

V prehojenih 25 letih smo se srečevali s težavami in uspehi. Seveda ni bilo in še vedno ni lahko. Po letih napredovanja in zmag smo se morali prebijati skozi hudo ekonomsko in socialno krizo. Ne smemo pozabiti problematike sodobnih svetovnih emigracij in tudi ne povečanega izseljevanja iz Slovenije. Po britanskem referendumu pa se sprašujemo tudi o prihodnosti Evropske unije. Pa vendar bilo je še precej huje, pa se je slovenski narod tako doma kot tudi na tujem znal obdržati, preživeti in celo napredovati. Zdaj tudi ob praznovanju 25 rojstnega dneva samostojne Slovenije velja predvsem pogum, samozavest in visoko dvignjen pogled.

V usodnih dneh in tednih pred četrt stoletja ste si, drage rojakinje in rojaki, iz vseh koncev sveta z dušo in srcem prizadevali za osamosvojitev in mednarodno priznanje naše države. Prepričan sem, da vam tega nikoli ne bo žal. Ne glede na morebitne razlike v pogledih ali težavah, s katerimi se srečujemo. Z vašo podporo in zvestobo Sloveniji se vam zato iskreno zahvaljujem.

Državnemu zboru in še posebej poslankam in poslancem, članom Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter njegovemu predsedniku Ivanu Hršku s sodelavci, čestitam in se zahvaljujem za pobudo in izvedbo že XVI. Vseslovenskega srečanja v Državnem zboru. Želim vam spoštljivo izmenjavo mnenj in plodno razpravo. Vsem udeleženkam in udeležencem čestitam ob dnevu Državnosti Republike Slovenije v duhu Radove? prireditve vam kličem dobrodošlico doma. V duhu gesla letošnjega srečanja v Državnem zboru pa vas vabim na Praznujmo s slovensko domovino. Hvala lepa.