Govor

Dragan Matić

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 11. nujno sejo Odbora za kulturo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: mag. Mirjam Bon Klanjšček in dr. Laszlo Göncz. Gospo Jelko Godec nadomešča poslanec Janez Janša, mag. Branislava Rajića nadomešča Igor Zorčič, Marijo Bačič nadomešča Jan Škoberne in gospoda Bojana Podkrajška nadomešča Eva Irgl, tukaj imam pa še obvestilo, da Anito Koleša nadomešča Jani Möderndorfer.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. 1. točka, nedopustni politični pritiski na svobodo novinarskega dela. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA - NEDOPUSTNI POLITIČNI PRITISKI NA SVOBODO NOVINARSKEGA DELA. Na spletni strani Državnega zbora je s sklicem objavljeno naslednje gradivo, zahteva poslanskih skupin SMC, Desus in SD za sklic nujne seje z dne, 30. 3. 2016, članki k obravnavani točki iz dne, 31. 3. 2016, prispevek Dejana Steinbuch iz dne, 31. 3. 2016 in gradivo Poslanske skupine SDS z dne, 1, 4. 2016. K tej točki dnevnega reda sem vabil poslanca Janeza Janšo, novinarko TV Slovenija, Uredništvo slovenskega programa TV Koper Capodistria, Eugenija Carl, urednico dnevno informativnih oddaj na TV Slovenija Mojco Pašek Šetinc, zagovornika načela enakosti Boštjana Vernika Šentica, direktorja Javnega zavoda RTV Slovenija mag. Marka Filli, predsednik programskega sveta Javnega zavoda RTV Slovenija dr. Mitja Štular, Varuhinjo človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, Petra Lesjak Tušek iz Društva novinarjev Slovenije, Tino Mamić iz Združenja novinarjev in publicistov, direktorico mirovnega inštituta Nežo Kogovšek Šalamon, Katja Zabukovec Skerin iz Društva za nenasilno komunikacijo, prof. in blogarja dr. Boris Vezjak, novinar in urednik portala Fokus pokus Marko Crnkovič, strokovnjaka za medijsko pravo prof. dr. Marko Milosavljevič, strokovnjak za medije prof. dr. Sandro Bašič Hrvatin in predsednico iniciative za svobodo govora Lucijo Šikovec Ušaj. Dodatno pa sem vabil še predlagatelja zahteve, v imenu njih poslanka Janja Sluga, novinar in urednik Portala Plus Dejan Steinbuch, odgovorno urednica Ona in Ona plus Sabina Obolnar, urednico oddaje VUPJ v kulturno umetniškem program TV Slovenija Majda Širca Ravnikar, dr. Milica Antić Gaber iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Svetlana Slapšak iz Fakultete za podiplomski humanistični študij, dr. Vesna Leskovšek iz Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani in predsednika Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin Odbora 2014 Aleš Primc.

Besedo dajem predlagatelju zahteve za sklic seje, v njihovem imenu predstavnici Poslanske skupine SMC Desus in SD Poslanki Janji Sluga.