Govor

Miro Cerar

Hvala lepa.

Kot sem rekel, članstvo v Natu je dejstvo, ki ga sprejema tudi naša Vlada, tako kot vsaka pred nami, po odločitvi na referendumu in na Državnem zboru, in sicer tako, da… Jasno je, da Slovenija je članica Nata, tako kot je članica Evropske unije in te zadeve, te zaveze mora spoštovati.

V zvezo Nato prispevamo enega najnižjih odstotkov BDP med vsemi članicami. To je tudi na nek način naš izziv. Poudarjam, enega najnižjih zneskov. Seveda pa smo v drugih segmentih nekje do zdaj to kompenzirali s kvaliteto usposabljanja naše vojske in sodelovanja v misijah, pa vendar, tukaj je dejstvo tako in ne takšno, kot ste rekli, da druge države prispevajo manj. Nasprotno, Slovenija prispeva zelo malo v primerjavi z drugimi.

Ko smo oblikovali to Vlado, spoštovani gospod poslanec Mesec, marsičesa nismo mogli predvideti. Nismo mogli predvideti begunskega vala, terorističnih groženj in napadov v naši okolici, geostrateških razmer, ki se zaostrujejo s krizami v bližini Evrope, okoli Evrope, z jedrskimi grožnjami temu svetu, in podobno. Vedno bolj vidimo, da tudi v neposredni soseščini nismo imuni na take grožnje, zato, spoštovani poslanec, je še kako pomembno, da je Vlada odgovorna, da skrbi za obrambno sposobnost države - ne samo naša, vsaka vlada bo morala to početi -, da skrbimo tudi za varnost državljank in državljanov in zato moramo skrbeti, da se vojska modernizira. Koliko, na kakšen način, tukaj pa je treba korektno sodelovati s stroko in seveda z drugimi deležniki. Politika bo sprejemala dokončne odločitve na način, ki jih bo stroka seveda podpirala in ki bodo sploh javnofinančno vzdržne. Jaz zagotavljam, da ne bi, in nimam namena tudi sedaj, kolikor bom deloval kot predsednik Vlade v opravljanju tekočih poslov in nujnih zadev, nimam namena ne oslabiti sposobnosti vojske, ne seveda z nekimi neracionalnimi izdatki slabiti katerokoli drugo sfero v državi. Tako da, brez skrbi, ta Vlada ne bo storila nič takega, kar vas skrbi, je pa treba gledati naprej in vojska ima pač neke zakonitosti delovanja in mora imeti… / znak za konec razprave/ neke strukture in o tem, verjamem, bomo imeli še veliko diskusij, do kje in kako bomo morali te strukture modernizirati.

Hvala lepa.