Govor

Luka Mesec

Ja, hvala za besedo in lep pozdrav.

Zdaj, predsednik Vlade pravi, da legitimnost črpa iz referendumske odločitve državljank in državljanov o članstvu v Natu. Glede tega me potem neposredno zanima, ali nam je Nato zagrozil, da bomo v primeru, da ne investiramo 1,2 milijard evrov v opremo dveh bataljonskih skupin, iz te zveze izključeni. To je moje prvo podvprašanje.

Drugo, ponovno me zanima, od kje vam legitimnost. Šel sem pogledati predvolilne obljube Stranke Mira Cerarja, zdaj Stranke modernega centra. Nikoli niste govorili o tem v predvolilnih nastopih. Torej, državljanom vnaprej niste povedali. Šel sem pogledati koalicijski sporazum. Nikjer ne piše, da se bo ta investicija zgodila. Šel sem pogledat program stranke SMC. Nikjer ne piše, da boste porabili 1,2 milijardi evrov. Torej, zanima me, kdaj in kje ste državljanom to obljubili in kdaj so vam državljani dali za to mandat.

Dalje, ko pravite, da bi sami nosili bistveno večje stroške obrambe, če te odločitve ne sprejmemo … Islandija je članica zveze Nato, pa svoje vojske sploh nima. Vse višegrajske države, ki so članice zveze Nato, na prebivalca za vojsko porabijo bistveno manj, kot porabi Slovenija. Avstrija… / znak za konec razprave/ ni članica Nata, pa za vojsko porabi manj, kot porabi Slovenija. Torej, zanima me, od kje ta vaša trditev.

In zadnjič, ko pravite, da se ne strinjate, da Slovenija ni vojaško ogrožena … Zanima me, kdo jo potem ogroža in kako naj bi ti dve bataljonski skupini prispevali k obrambi.

Hvala.