Govor

Miro Cerar

Spoštovani poslanec mag. Matej Tonin, hvala za vaše vprašanje!

Najprej naj zelo jasno povem, da kot predsednik Vlade sem storil vse, da bi se ta odločba Ustavnega sodišča, ki se je nanašala na financiranje zasebnih šol v zvezi z javnim programom uresničila. Ni bilo enostavno, kajti že v koaliciji so bila mnenja različna, vendar sem z vladajočo stranko, s tisto pač največjo v koaliciji, svojo Stranko modernega centra – SMC, dosegel to, da smo uspeli tako kot je Ministrstvo za šolstvo pripravilo in potem Vlada sprejela v Državni zbor sprejeti Predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, torej predlog zakona, ki je uredil to materijo tako kot je to zahtevalo Ustavno sodišče. To je bila reakcija Vlade, ki jo vodim, in ko ste tu zakon prejeli, ni bilo od tu naprej mogoče doseči zadostne večine, da bi se ta zakon uveljavil. Naj povem zelo jasno še enkrat, ta zakon, ki smo ga poslali v Državni zbor uresničuje odločbo Ustavnega sodišča, kar je absolutno nujno storiti in drugič, pomembno ščiti slovensko javno šolstvo.

Kaj dela, kaj torej določa ta zakon še? Naj povem – ne gre samo za tisto odločbo Ustavnega sodišča, tukaj gre za dodatno materijo, ki je izrednega pomena za naše javno šolstvo. Uvaja pomembne nove varovalke. Pri ustanavljanju novih zasebnih šol različnih kakovosti in usmeritev, da se ne bi ustanavljale neke šole, ki ne vsebujejo dovolj, ki ne izpolnjujejo ustreznih kriterijev, ki so morda ekstremistične ali kaj podobnega. Odpravlja zakon avtomatizem pri financiranju. Zaostruje pogoje, ki jih morajo šole izpolnjevati, da pridobijo pravice do financiranja iz javnih sredstev. Uvaja možnost odvzema javne veljavnosti in daje večji poudarek na kakovost javnega šolstva. Vedno sem se prizadeval in tudi s to Vlado si prizadevam za čim bolj kakovostno javno šolstvo in zato ta zakon potrebujemo, da ga bomo še izboljšali ob tem, da se zavedamo, kot ste rekli, da to šolstvo je že zelo kakovostno, kar se mu priznava tudi v seveda mednarodnem prostoru.

Seveda pa vsaj v Stranki modernega centra, ki ste jo imenovali, ki jo vodim, je seveda tukaj bila motor tega predloga zakona, se zavzemamo tudi za to, da je neka zelo primerna, koristna dopolnitev javnega šolstva zasebno šolstvo, ki mora obogatiti naš šolski prostor, zato torej tudi skrbimo za šolski prostor, kolikor je v naši pristojnosti.

Zdaj pa nazaj k zgodbi. Potem, ko je bil predlog zakona predložen tako kot je velevala ustavna odločba, ni bilo dovolj soglasja v Državnem zboru, ne na eni, ne na drugi strani. In tukaj je ravno Stranka modernega centra, ki je sledila odločbi Ustavnega sodišča, ostala osamljena, ni bilo mogoče zbrati dovolj glasov, da bi šel zakon v naslednjo fazo. Zato je Stranka modernega centra privolila v amandma Desusa, ki je bil nek nujni kompromis, da smo zakon pripeljali v naslednjo fazo. Vendar mi si še vedno zavzemamo tako kot vedno za ustavno skladno rešitev in takšno, ki bo seveda v korist javnemu šolstvu kot sem dejal in, ki ne bo poslabšala stanja na področju zasebnega šolstva, kajti tudi to je dragotina, ki jo moramo varovati v danih ustavnih in zakonskih okvirih in zato zdaj predlagamo kompromisni predlog, takšen, ki je ustavno skladen in je sprejemljiv z vseh navedenih vidikov, zato je skupina poslank in poslancev SMC vložila dopolnilo, da se poleg tega, ko se seveda 100 % tudi za zasebne šole predvideva financiranje javnih programov, še za 65 % financira razširjeni program s čimer se ne posega v že pridobljene pravice, ki izhajajo iz obstoječega sistema financiranja zasebnih šol. In jaz upam gospod poslanec Tonin, da boste tudi vi tokrat, vaša stranka, konstruktivni in boste ta predlog podprli, da dobimo ustavno skladno rešitev, ki ne poslabšuje stanja v zasebnem šolstvu, pripomore pa k boljšemu, kakovostnemu javnemu šolstvu in, ki seveda, kot ste sami dobro rekli, ne povzroča nekega ideološkega boja, kajti tega si pa res ne smemo privoščiti, da se bodo zdaj ideološko sprli Slovenci na tej točki, ker nam to ni potrebno, ker imamo rešitev na mizi in, ker lahko konstruktivno naše šolstvo tako javno kot zasebno peljemo naprej, tako, da apeliram na vse poslance Državnega zbora, da podprejo ta amandma, ki smo ga predlagali, ki ga je predlagala stranka modernega centra, kot rečeno z vidika Vlade sem pa že storil kar lahko.

Hvala lepa.