Govor

Predsednik Državnega zbora, predsednik Vlade, ministrice, ministri, poslanke, poslanci, dober dan.

Slovenski šolski sistem je primerjalno gledano z drugimi državami dober. Sicer vedno obstaja možnost, da ga izboljšamo, trenutno, predvsem na tem, da so med zaposlenimi skrhani odnosi, da se je povečalo nasilje in še kaj bi lahko naštevali. Ampak ključno kar se mi zdi, da je naš šolski sistem dober je to, da je dostopen najširšemu krogu ljudi, to je tisto najpomembnejše. In spoštovani predsednik Vlade, če odprete Ustavo Republike Slovenije in lahko v 57. členu preberete, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se financira iz javnih sredstev. Torej, imamo dve različni šoli, ki izvajata osnovnošolsko izobraževanje. Imamo državne šole na eni strani in imamo zasebne šole na drugi strani, oboje pa so javne, ker na ti dve različni šoli se lahko vpisujejo vsi učenci. Kje je razlika? Razlika je vtem, da je državne šole zgradila država oziroma občina, zasebne šole pa zasebniki. In Ustavno sodišče je že 4. decembra 2014 odločilo, da tudi zasebnim šolam pripada 100 % sredstva za izvajanje javno veljavnega programa. Torej, država je dolžna obvezno financirati tisto kar je sama predpisala kot obvezen program. Da se grejo na tem mestu in tik pred volitvami SD, Desus ideološko vojno je še na nek način glede na njihovo volilno bazo razumljivo. Težko pa pri tej stvari razumemo SMC, da se je vključila v to ideološko sveto vojno zgolj zaradi šestih zasebnih osnovnih šol in zaradi 300 tisoč evrov letno, ki so v igri.

Seveda se te stvari prikazujejo všečno, češ, da bi morala država financirati pri zasebnih šolah nekaj kar pri državnih ne financira, ampak še enkrat zelo jasno povem, pogovarjamo se zgolj in samo o tistem kar država financira pri državnih šolah v isti program, ki ga izvajajo zasebne šole, bi ga financirala tudi država. Torej, gre izključno za financiranje programa od države priznanega, ne pa za financiranje infrastrukture, zgradb in podobno.

Spoštovani predsednik Vlade! Nekoč, to je 19. aprila ste dejali, da ste žalostni in nesrečni, ker odločba Ustavnega sodišča še vedno ni uresničena. Kako si vi predstavljate, da bo uresničena? Na kakšen način?