Govor

Miro Cerar

Hvala lepa, spoštovani poslanec Žnidar.

Najprej naj povem, da že trditve, ki jih postavljate ob vašem vprašanju seveda v marsičem ne zdržijo. Vi pravite, država se zadolžuje vsako leto. Naša vlada je ustavila trend naraščanja javnega dolga, in če se kaj zadolžujemo v zadnjih letih, se samo za to, da reprogramiramo dolg, da znižujemo obresti, to se pravi, če pogledamo, se je javni dolg ustavil, se ne zvišuje več, mi pa reprogramiramo ta dolg tako, da celo plačujemo vsako leto bistveno manj obresti, kot prej. Se pravi, ta država po to vlado je konsolidirala javne finance in se trudi zmanjševati javni dolg in normalno voditi, bi rekel, te finance, tako da smo skrben gospodar.

Zaustaviti porabo javnega denarja, seveda za to pa smo zastavili takšno finančno konstrukcijo, da se bo drugi tir gradil deloma iz proračunskih sredstev, vendar ne tako, da bomo prekomerno obdavčili naše, obremenili naše davkoplačevalce, ampak bodo prispevali zraven, kot ste sami omenili, tisti deležniki, ki bodo imeli od tega največjo korist. Poleg tega gremo v pridobivanje nepovratnih evropskih sredstev, gremo v vložek zalednih držav in gremo v posojilo Evropske investicijske banke. Ta kombinacija pomeni, da bomo minimalno kolikor je možno to zminimalizirati obremenili ravno naše davkoplačevalce in seveda s tem izvedli neki projekt, za katerega se 20 let govori kako zelo je nujen, vsi govorite, bi ga radi imeli, bi ga radi imeli sedaj, ko ga hočemo pa izvesti ste pa vsi proti in spet polena pod noge, sedaj pa ni to dobro, ono dobro. Naj poudarim, da ta projekt podpira Evropska komisija. Ta projekt podpira, seveda, ker bo dala tudi na voljo kredit, zato zahteva zelo jasno shemo projekta evropska investicijska banka. Ta projekt podpira Agencija Jaspers, ki ga je tehnično preverila z vseh vidikov, to so vse mednarodne institucije, ki so še kako stroge do Slovenije, kadar delamo kaj narobe. Ta projekt podpira pet držav, štiri zaledne in še Španija. Za ta projekt smo v stalnem sodelovanju z Računskim sodiščem, s Komisijo za preprečevanje korupcije in z organizacijo Transparency International, ki se bori proti korupciji. Ta projekt je povsem transparenten, javno predstavljen in zato smo šli v sprejem zakona, da bo popolnoma jasno kako bo izgledala shema financiranja in vsa ta ključna dejanja, da pridemo do njega. Nobenega prikrivanja, nobenih zakulisnih igr kar se je dogajalo mnogokrat v preteklosti. Seveda, zato sem presenečen, da se nekateri skrivate celo sedaj za to referendumsko pobudo gospoda Vilija Kovačiča kot neke civilne iniciative zadaj pa se dogaja vse drugo, neki politični scenarij, ki ima samo eden namen, drugi tir potegniti v zgodbo politične kampanje. Drugi tir je prepomemben za Slovenijo, da bi ga obravnavali kot del politične igre. Drugi del bo omogočil Sloveniji, da postane pomembna, da postane Luka Koper ostane in postane še bolj pomemben transportni vstop v srednjo, vzhodno in severno Evropo. To bo Slovenijo ohranilo na svetovnem, ne samo evropskem transportnem zemljevidu. To bo v korist tudi Luki Koper, njenim zaposlenim in vsem ostalim, ki bodo lahko povečevali pretovor in bili tako konkurenčni italijanskim lukam, ki samo čakajo, da ta projekt ustavimo kot bi si morda želeli vi ali kdo drug, da bi, potem Luka Koper zamrla, da bi ostali neko slepo črevo v tem delu Evrope. Korist je koristen za naše železnice, za nekatera naša podjetja, ima pa to širšo evropsko dimenzijo. Slovenija se s tem projektom umešča res na svetovni, transportni zemljevid.

Naj ponovim kar sem že večkrat povedal. Ne samo, da je projekt transparenten, ne samo, da je ravno zato bil sprejet zakon, da bo popolnoma jasno kaj počnemo. Ne samo, da sodelujemo z vsemi deležniki, ki sem jih omenil tudi s KPK, z Računskim sodiščem, Evropsko komisijo itd… Pogovarjamo se tudi z vsemi deležniki, s civilnimi iniciativami, z Luko Koper, z železnicami in tudi tukaj pred vami pred javnostjo vedno podajamo odgovore na vsa vprašanja tako glede finančne konstrukcije kot glede pomena tega projekta. Ta projekt Slovenija potrebuje, ne gre za Vlado, to je za Slovenijo, za njeno prihodnost. Hvala lepa.