Govor

Ljubo Žnidar

Spoštovani predsednik Vlade dr. Miro Cerar.

Vi ste v državi najbolj odgovorni za gospodarno ravnanje z denarjem, ne glede na to za kakšno porabo gre. Država se vsakoletno nenehno zadolžuje in s tem ogroža finančno stabilnost v prihodnosti.

Sled tega, spoštovani premier, vsi pričakujejo od vas vso skrbnost, da jo namenite porabi denarja, posebno pri največjih projektih, kjer gre za izjemno velike investicije. Pa naj grem k projektu drugi tir. Vsi razumemo nujnost in potrebnost izgradnje drugega tira, vendar nikakor ne na tak način, kot ste se ga lotili v vladni koaliciji. Najprej ste ustanovili družbo 2TDK za izgradnjo drugega tira in na račun položili 200 milijonov evrov, brez kakršnihkoli osnovnih parametrov, ki bi zasnovali nek okvir poteka izgradnje, ni bilo sprejetega nobenega investicijskega programa, ni izdelana PZI(?) dokumentacija, na kateri bi bilo moč podati ceno projekta in na koncu seveda tudi vaši pomisleki o tehnični rešitvi.

Nadalje ste z glasovalno večino sprejeli zakon, ki tej novoustanovljeni družbi podeljuje koncesijo za 45 let in jo razbremenjuje kakršnekoli odgovornosti za celoten koncesijski čas. Prav na daleč se vidi, da zakon daje, da ne rečem… / znak za konec razprave/ načrtovano pravno podlago za finančno mahinacijo na tem projektu, kot je izgradnja drugega tira na odseku Divača-Koper, da se konkreten, iz vašega zakona, plačilo za dosegljivost, ki ji namenjate 30 do 40 milijonov na leto je v razponu od milijarde 350 milijonov do milijarde 800. Razlika je 450 milijonov. / znak za konec razprave/ Pa tu ne govorim o nepredvidenih delih, ampak je to upoštevano že v osnovni ceni.

Zato vas vprašam:

Zakaj niste obdelali še ostalih variant?

Zakaj niste izbrane variante obdelali… / izklop mikrofona/