Govor

Bojan Dobovšek

Hvala. Spoštovani vsi, ki spremljate to sejo.

Predsedniku Vlade bom zastavil vprašanje glede nadzora nad Banko Slovenije. Če pogledamo smernice evropskih institucij, kako opravljati državo, vidimo da v treh smernicah lahko to dobro izvedemo in sicer, prvič, vlada mora kreirati politiko to vidimo, da ji gre na področju zdravstva zelo slabo. Drugič, mora uvajati transparentne mehanizme nadzora. Na primer, to ne deluje pri nadzoru SDH, DUTB in še nekaterih institucij. In pa tretjič, da odgovarja parlamentu, kar vidimo, da se dostikrat prenaša odgovornost ravno na parlament, namesto, da bi bilo obratno.

Če pogledamo nadzorstveno funkcijo, ki je ključ odgovora vodenja državi, vidimo, da se Banka Slovenije pojavlja kot finančna in zakonodajna oaza, podobno kot Vatikan, ki je ne more nihče nadzorovati. Računsko sodišče bi moralo urediti nadzor vendar mu tega ne omogoča država, kot bi bilo potrebno in sicer gre za to, da Računsko sodišče gleda na smotrnost uporabe in delovanja, da gleda na pravilnosti, še posebej pa kako se izvršuje nadzorstvena funkcija. Če pogledamo zakaj je prišlo do finančne krize, ravno zato, ker nadzorstveni mehanizmi niso delovali, zato je nastala bančna luknja, mi pa ne moremo ugotoviti, kdo je odgovoren za to bančno luknjo.

Zato, predsednika Vlade sprašujem, kako bo zagotovil učinkoviti nadzor nad bančnim sistemom? In pa podredno ali se predvideva sprememba ustave ali kakšnega drugega adekvatnega zakona, da bo lahko Računsko sodišče učinkovito in nedvoumno ter neodvisno pregledalo poslovanje Banke Slovenije. Hvala.