Govor

Hvala še enkrat.

Zdaj, kar se tiče javne razprave. Slišali smo, minister je rekel, da ni bilo že nekaj časa konferenc in seminarjev. Jaz bi rad tu poudaril, da je bilo zgolj to, konference in seminarji. Skratka to so seveda neki omejeni forumi, kjer seveda lahko ljudje izražajo svoja stališča ali pa svoje različne vidike. Dejstvo pa je, da bi bilo verjetno za sprejem takšnega sporazuma potrebno nekaj več kot forum, kakršen je konferenca ali pa seminar. Torej nek neposreden dialog med deležniki, kot se radi izrazite in tistim, ki sprejema takšen sporazum.

Zdaj, analize so bile seveda pripravljene in so tudi nekatere druge analize bile pripravljene, ki so pokazale na določene negativne učinke. Poleg tega bi rad poudaril, da niso vse… Oziroma vse države ne pristopajo k temu sporazumu in imajo zadržke. Zdaj, ko sem slišal ministra reči, da dajmo stopiti na ta vlak, pa bomo potem videli kaj prinaša, me na nek način spominja na stališče, ki ga imamo do podpisa tajnih sporazumov. Torej, dajmo jih začasno uveljaviti, pa bomo potem videli kakšne bodo posledice.

Jaz mislim, da takšen korak na ta vlak, ne glede s kakšno hitrostjo vozi, ni upravičen. Morda ni najbolj presoden, tako da mi bomo seveda, vztrajamo na tem, da ni pravzaprav nobene nuje, da se to tako na hitro naredi. Seveda matično delovno telo je to obravnavalo, tako da razprava v nadaljevanju bo narejena, mislimo pa, da je predvsem pomembno, da imajo možnost te razprave tisti katerih se seveda ta stvar tiče in to so ljudje, ki patente ustvarjajo oziroma z njimi tudi delajo. Tako, da nenazadnje ne gre samo za vprašanje podjetja ali pa gospodarstva ampak tudi zaposlenih v določenih firmah, ki kot posledica tega sporazuma lahko seveda trpijo škodo in nadaljnja škoda je tudi potem izguba delovnih mest.

Torej mi stojimo trdno na stališču, da ni potrebe po tem, da se ta sporazum ratificira že na tej seji ampak, da se seveda preudarno opravi kljub vsemu ta javna razprava, da se posluša kaj imajo ljudje za povedati in da potem tudi na nek način odločimo o tem. Seveda pa stojimo na stališču, da če druge države recimo še niso pripravljene podpisati tega sporazuma, verjetno lahko tudi mi malce počakamo.