Govor

Hvala, gospod predsednik. Lep pozdrav vsem.

Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o enotnem sodišču za patente je bil na dnevnem redu že na junijski seji. Takrat smo opozarjali na to, da ta ratifikacija oziroma ta sporazum prinaša nekaj morda negativnih posledic za slovensko gospodarstvo, predvsem pa gre za to, da se bodo patentna sodišča premestila v tri evropske prestolnice, Pariz, London oziroma tri večja mesta, Pariz, London in München. Takrat je širša javnost, predvsem pa gospodarstveniki in tisti, ki inovacije tudi delajo in tisti, ki zaščitijo patente opozarjali na to, da bo to podražilo stroške pri pravdanju v teh zadevah, da bo pravzaprav škodovalo manjšemu gospodarstvu in manjšim poslovnim subjektom, kot so slovenski, seveda na račun tujim in večjim korporacijam, ker bodo lažje takšne stroške tudi pokrivali.

Takrat smo argumentirali umik te točke z dnevnega reda, ker ni bila opravljena javna razprava. Na to so opozarjali različni deležniki, strokovna javnost in tisti, ki jih ta zadeva, predvsem najbolj zadeva in zdaj v tem času oziroma takrat je na nek način bil ta sklep izglasovan zato, da se omogoči, da do te javne razprave pravzaprav pride.

Mi smo se pozanimali pri Gospodarsko-obrtni zbornici, pri Gospodarski zbornici, pri Združenju za zaščito intelektualne lastnine in v teh dveh mesecih, od kar smo to točko umaknili z dnevnega reda, te javne razprave ni bilo. Skratka, stvar se ni premaknila, Vlada pa je zakon o ratifikaciji zdaj ponovno poslala v Državni zbor, kljub temu, da ni bil izpolnjen osnovni pogoj za to, da se o tej ratifikaciji dejansko tudi odloča. Zato še enkrat opozarjamo na to, da praktično ni mogoče sprejeti takšne ratifikacije ali pa, bi rekel, vsaj v prvi fazi o njej odločati, zato ker ne vemo, kaj to prinaša, predvsem pa se ni opravilo razprave s tistimi, ki jih to najbolj zadeva. Zato ponovno predlagamo, da se to točko umakne z dnevnega reda in da se ponovno vrne šele takrat, ko bodo izpolnjeni ti pogoji, in to je, da se opravi to javno razpravo in se dejansko tudi vidi, kakšne so posledice in kaj pravzaprav ta sporazum prinaša.