Govor

Miro Cerar

Hvala lepa spoštovani gospod poslanec.

Najavili ste poslansko vprašanje, ki se glasi takole: "Predsedniku Vlade bom zastavil vprašanje glede kadrovske politike trenutne Vlade." Tako da, prvič, to kar ste na koncu dejali da bi želeli neka konkretna imena ne sodi v okvir vašega napovedanega vprašanja niti seveda jasno ni mogoče in primerno, da bi kot predsednik Vlade zdaj našteval imena ljudi, ki so odgovorni za to ali ono, ki so v teh ali onih postopkih ali pa v njih bodo. Tako da, jaz se bom osredotočil na to vprašanje, ki ste ga seveda zlorabili ampak bom vseeno podal odgovor, vsaj glede tistega glavnega za kar sem neposredno seveda tudi sam soodgovoren.

Omenili ste ministra Dušana Mramorja in vprašanje etičnosti. Torej, najprej naj rečem to, nepravilnosti ali napake, ki so se zgodile leta 2008, mimogrede, na kar velikem številu fakultet in kar veliko ljudem in verjetno je bilo takšnih nepravilnosti še kaj, tudi v kakšnih drugih sferah in v kakšnih drugih letih so bile napake, ki jih je odkrila naša vlada. Nobena od prejšnjih vlad pred nami so bile tri vlade, nobena ni razkrila teh napak in seveda, v tej naši vladi je ravno minister Koprivnikar iz vrst SMC sprožil tudi te postopke, da se je stvar razkrila. Kar kaže, prvič, to, da pod vodstvom stranke SMC naša Vlada sledi temeljnemu načelu ki smo mu rekli pravna država, razkrivanje nepravilnosti, tudi etičnih, ne samo pravnih.

Drugič, ni vsaka etična napaka enako težka in vedno kadar, kot predsednik Vlade ali kdor koli drugi presojaš o odgovornosti nekoga moraš presojati to v kontekstu različnih dejavnikov. Minister Dušan Mramor se je po prvih nekoliko res nespretnih tudi neprimernih izjavah na nek način za katere sem ga ostro kritiziral, kritiziral sem ga tudi za dejanje, za napako, ki je bila storjena. Minister Dušan Mramor se je javno opravičil, obžaloval svoje dejanje, vrnil vsa sredstva, jih je že vrnil, in mi ponudil odstop. Jaz v tem vidim etično komponento njegovega ravnanja, še posebej zato, ker v času, ko je odredil te honorarje, jih ni tako kot vi pravite, klientelistično. On je te honorarje preskrbel za sodelavce na fakulteti, ki so delali preko rednega delovnega časa. Pred tem se je pozanimal ali je pravna podlaga. Sprejet je bil pravilnik, ki mu je, po mnenju pristojnih, to omogočal in on je v dobri veri, da dela v skladu s pravom odredil te honorarje za ljudi, ki so delali preko normalnega časa. Tudi zase, res je. Danes se je ugotovilo, da je bila to napaka, zato je prav, da je sprejel odgovornost, da se javno opraviči, obžaloval, ponudil odstop. Hkrati pa moram upoštevati, da tega ni storil kot minister v sedanji vladi, to je dejanje iz preteklosti, da kot minister v sedanji vladi je eden najboljših, dobil je prestižno nagrado prvi minister Evrope. Torej, najboljši finančnik leta, govorim za finančno področje, ki ga podeljuje ugledna revija iz Londona The Banker, in minister Dušan Mramor je izjemno zaslužen za to, da smo uspeli konsolidirati javne finance, zmanjšalo trend upadanje, naraščanja javnega dolga, zmanjšali proračunski deficit pod 3% in, pozor, to želim poudariti, z vsem tem in številnimi drugimi dejavniki doživeli porast bonitetnih ocen, kar je naši državi prihranilo več kot pol milijarde evrov, ker so tako padle obresti. Minister Mramor torej odlično opravlja svoje delo. Opravlja ga zavzeto, tudi čez vikende, tudi zvečer, z njim sva večkrat na vezi in delava skupaj ali pa dela s svojimi sodelavci stalno. In zato bi poudaril, da v tem tehtanju kaj mora prevladati sem se odločil, da zagotovo zasluži kritiko, zasluži neke vrste opomin, ampak s tem, ko je prevzel odgovornost, obžaloval in ker odlično dela sem se odločil, da ostane v vladi.

Smiselno enaki razlogi veljajo tudi za ministrico Makovec Brenčič. Naj pa pojasnim še to. Ko je gospa Stanka Setnikar Cankar bila v podobni situaciji, nekoliko drugačni, ni želela sama nadaljevati dela v vladi pod nobenim pogojem, tako da mi takrat niti ni omogočila tega razmisleka in zato takrat nisem imel izbire. Njej odstop …/ izključen mikrofon/