Govor

Predsedujoči, hvala za besedo.

Etika, morala, to sta bili edini politični obljubi SMC pred volitvami. Do danes sta se sprevrgli v svoje nasprotje - v zavajanje, goljufanje in zlorabo. Najbolj nas v Združeni levici vznemirja aktualno sprenevedanje in toleranca do sistematičnih zlorab, ki si jih je privoščila akademska elita. Gre za ščitenje prepletenosti politične in akademske elite ter njihovih koruptivnih praks. Minister Mramor je v času, ko je bil dekan Ekonomske fakultete zavestno pridobil nezakonito premoženjsko korist. Gospod Mramor ni samo kršil 16. člena ZJU in bi moral za to odgovarjati. Njegovo dejanje ima tudi znake klientelizma, nezakonite zaslužke je odrejal še drugim članom vodstva. Med temi je tudi tajnik fakultete, ki je neupravičeno dobil več kot 41 tisoč evrov no in ta tisti človek je v temu trenutku vodja Mramorjevega ministrskega kabineta. Predsednika vlade odstopa Dušana Mramorja niste sprejeli, bolj se zdi da je šlo za dogovorjeno predstavo za javnost. Prav tako, gospo Cerar k odstopu niste pozvali ministrice Makovec Brenčič. Ministrica se je poleg neupravičenega dodatka izplačevala še 19 tisoč evrov neupravičenih sejnin in potnih stroškov iz NAKVIS. Namesto odstopa kot kaže ministrico naloga legalizacija notranje privatizacije Univerze. Privatizira pa jo prav akademska elita, ki jo vi gospod premier, ščitite. Akademske elite in politični razred res vstopajo v odnos simbioze in vzajemnega pokrivanja hrbta.

Zato me, gospod predsednik vlade, zanima, zakaj je bilo ravnanje ministra Mramorja opravičljivo, ravnanje ministrice Setnikar Cankar pa ne? Setnikar Cankar je prejemala astronomske honorarje, praksa je bila nepoštena ampak je bila vsaj zakonita, kljub temu pa je gospa Setnikar Cankar odstop ponudila, vi, kot predsednik Vlade pa ga takrat niste sprejeli. No tokrat imamo opravka z nezakonitim izplačevanje, neupravičenih astronomskih dodatkov. Minister Mramor pa je dodatno prav dobro vedel kaj počne in je do zadnjega zavajal z različnimi izgovori, ki so se potem izkazali še za laži.

Ob zavrnitvi odstopa finančnega ministra se, gospod premier, izjavili naslednje, bom kar citiral: "Delo SMC-ja je vznemirilo ljudi, ki so prej bogateli na račun državljanov". Vsa dejanja pri vas pa kažejo v diametralno nasprotno smer zato me zanima kdo so ti ljudje, ki so bogateli na račun državljanov po vaše neupravičeno? In tukaj me zanima, zelo konkretno, če ne že imena pa vsaj kaj dela, kje delajo, v katerih državnih podjetjih, državnih organih se pogovarjamo. Kar pa res želim slišati pa je, gospod predsednik Vlade, konkretna imena in priimke. In potem naprej, zakaj pa ne, kako konkretno ste proti tem ljudem ukrepali, ne nazadnje so tukaj ljudje, ki po vaše bogatijo na račun državljanov.

Gospod predsednik Vlade, najlepša hvala za vaš odgovor.