Govor

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik. Vsem prav lep pozdrav.

Med naštetimi odsotnimi ministri, odsotnih je pet, imajo štirje upravičen razlog, le minister za finance dr. Dušan Mramor nima opravičljivega razloga za odsotnost s seje Državnega zbora. Namreč, po Poslovniku Državnega zbora je minister opravičen, in ga lahko nekdo nadomešča v primeru, ko gre za mednarodno dejavnost, in to je edini razlog, da se minister lahko opraviči zasedanja Državnega zbora.

Dr. Dušan Mramor ima, kot vidimo iz te obrazložitve letni dopust, kar pomeni, da ta odsotnost ni skladna, ni upravičena in jaz bi, gospod predsednik, le predlagal, da naslovite predsedniku Vlade, da zagotovi udeležbo ministrov, in je odsotnost dopustna samo v neopravičenih razlogih oziroma upravičenih razlogih.

Zdaj, da je ta problem, tak neupravičen, kaže tudi to, da smo program dela Državnega zbora sprejeli 9. novembra lanskega leta, torej pred tremi meseci in mislim, da na tak način, ob zadevah, ki se odpirajo v zadnjem času, predvsem iz tega akademskega področja, da so takšna izigravanja in odsotnosti, načrtovane odsotnosti v času poslanskih vprašanj popolnoma neutemeljene.

In predlagam, da predsednika Vlade opozorite, da zagotovi, da se njegova ministrska ekipa udeležuje seje Državnega zbora in da ne zlorablja poslovnika in pravil in uporablja te neupravičene razloge za odsotnost. Skratka, problemi, ki so v državi, problemi s katerimi se sooča minister za finance in tudi še kakšen drug minister in je povezan s temi neupravičenimi zadevami, ne more biti razlog, da se z dopustom izogne seje Državnega zbora in tudi morebitnim vprašanjem, povezanim s temi zadevami… / znak za konec razprave/.

Hvala lepa.