Govor

Matjaž Han

Hvala lepa, spoštovani predsednik. Predsednik Vlade, ministrski zbor, spoštovane kolegice in kolegi.

Na začetku lep pozdrav in naj povem, da bo Poslanska skupina Socialnih demokratov dokument, ki je najpomembnejši to pa je rebalans proračuna sprejela.

V okoliščinah obravnave predloga rebalansa proračuna za leto 2015 bi nas, spoštovani, moral prevevati neki zmerni optimizem. Prvič po nastopu javnofinančne krize imamo namreč oprijemljivo upanje, da se končuje obdobje nekega varčevalnega stampeda vsiljena s strani političnih elit očitno stisnjenih v primežu tako imenovanih finančnih trgov. Po letih padanja gospodarske aktivnosti se namreč razmere že drugo leto zapored izboljšujejo, kazalci pa pričajo, da se Slovenija utrjuje v povprečju držav članic Evropske unije. Če so bili naši obeti za leto 2015 še jeseni 2013 nezadostni in krepko pod povprečjem euroobmočja danes povprečje po ocenah evropske komisije presegamo. BDP naj bi se povečal za 1,8 % po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj pa celo za 2 % medtem ko naj bi druge države euroobomočja beležile skromnejšo rast to pa je cirka 1,3 %. Socialni demokrati kot posebej spodbudno spremljamo napoved, da bo rasti BDP sledilo tudi nadaljnje zniževanje brezposelnosti oseb. Rast družbene proizvodnje bo v prihodnje še naprej temeljila na izvozu, na potrošnji gospodinjstev, ki se pa je lani povečala prvič po letu 2010 in pa seveda po investicijah zasebnega sektorja, pri čemer je potrebno poudariti, da bo prispevek javnega investiranja, zaradi izteka finančne perspektive EU nekoliko skromnejši. Za Slovenijo v izvoz usmerjeno državo je pomembna ocena evropske komisije, da evropska integracija od leta 2007 še ni bila v tako dobrem stanju. Ob tem veseli izboljšanja napoved rasti v Nemčiji kot naši najpomembnejši zunaj trgovinski partnerici. Skromno rast naj bi v prihajajočem obdobju še pognali kvantitativno sproščanje, to poznate, to je ta Dragijev sistem in pa investicijski načrt ter padec cene nafte. Zdi se, da ima EU četudi žal nekoliko pozno a vendarle prvič vizijo gospodarskega in socialnega okrevanju utemeljeno na oprijemljivih predpostavkah.

V okviru omenjenih izhodišč je vlada pripravila predlog rebalansa proračuna za leto 2015, ki znesek postavk iz konca 2013 prilagaja realnemu izboljšanemu stanju. Ne glede na to pa v okoliščinah obremenjenih zlasti z odplačilom javnega dolga in danih zavez Bruselj vlada vztraja pri javnofinančni vzdržnosti kar se posledično odraža tudi pri nadaljnji omejitvi trošenja na nekaterih področjih.

Poslanska skupina Socialnih demokratov pozdravlja tisti del predloga rebalansa, ki ohranja dosežen standard socialne države ter izraža skrb za socialno najšibkejši del družbe. Med spodbudna sporočila predloga rebalansa štejemo zlasti zmanjševanje števila upravičencev do socialnih transferjev kot posledica očitnega izboljšanja gospodarskega okolja. Zadovoljni smo tudi z dvigom investicije 41 % to pomeni, da lahko končno pričakujemo tudi razpletanje klobčiča, v katerega se je zapletla investicija na Debelem Rtiču. Po 13-ih letnih prizadevanjih se bo v letu 2015 začela gradnja novega Centra za spodbujanje, usposabljanje, delo in varstvo. Ne glede na usodo nekaterih vloženih amandmajev k predlogu rebalansa pa pričakujemo, da bo vlada z notranjimi prerazporeditvami zagotovila sredstva, ki so potrebna za izvajanje zakonskih nalog ali pa za preprečitev težko popravljivih posledic. Zlasti žongliranje spoštovani med ministrstvi v zvezi z zagotavljanjem sredstev za plačilo učne pomoči Socialni demokrati ocenjujemo kot nespodobno ali neodgovorno ravnanje, ki ga je vlada dolžna preseči. Podobno bi lahko povzeli v opredelitvi do problematike vzdrževanja idrijskega rudnika. Zaobiti ne smemo niti opozoril, ki jih na državni zbor naslavljajo deležniki na področju izobraževanja in znanosti ter lokalnih skupnosti. Zdi se, da odmerjena sredstva zadoščajo le še za hibernacijo sistema znanstveno-raziskovalne dejavnosti, kar je v nasprotju z deklariranim ciljem postati na znanju temelječa družba. Na robu nekatere pa že čez, so tudi slovenske občine, ki so pomembno prispevale k okrevanju gospodarstva. Prvi korak k normalizaciji je čimprejšnje oblikovanje ukrepov, ki bodo v skladu s sklenjenim dogovoom med Vlado in občinami slednje razbremenile za skoraj 23 milijonov evrov.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov ob razpravi predloga rebalansa, ki poravnava nekatere račune iz naslova sanacij bančnega sistema, ne moremo mimo aktualnega dogajanja. Današnja razprava o predlogu rebalansa poteka namreč v ozračju sumničavosti in vsesplošnega nezaupanja. Razlog za to so okoliščine, ki jih do sedaj nismo bili priča. Socialni demokrati smo prepričani, da so sumi povezani z delovanjem Banke Slovenije v času od / nerazumljivo/ obleganja države v letu 2013, zgolj sramežljiv piš, ki lahko vodi v razhajanje sicer zelo goste megle. Enoten politični odziv na za zdaj zgolj sume o nepravilnosti vzbuja upanje o iskrenih, upam, o iskrenih namenih razčistiti umazanijo, ki se je prilepila na sanacijo našega bančnega sistema. A količina izlite frustracije kaže, da se za odločenostjo skriva zadrega precejšnjega dela politične javnosti, ki se je v jutru po bančnem razvratu zbudila s težkim moralnim mačkom. Generali po bitki, ki so včerajšnja opozorila z umetno sproženimi doktrini šoka pospremili s posmehom in jih označevali z demagogijo, se danes bleščijo v soju medijskih žarometov.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov upamo, da bo tempo zavzetosti in odkritosti v prihajajočih etapah ne bo pojenjal.

Spoštovani in spoštovane! Slovenija se vendarle izvija iz primeža krize, pri čemer si želimo da bi to čim prej občutili tudi naši državljani in naše državljanke. A žal smo pred novo težko nalogo vsi skupaj. Povrniti zaupanje med nas vse. To je mogoče doseči le z jasno opredelitostjo odgovornosti tistih, ki so v času vsesplošnega odrekanja skrbno kovali svoje vojne dobičke. Takrat se ne bo več mogoče zadovoljiti s skrivanjem za krilo institucij ali organov, ampak bo treba poseči, spoštovani, po priimkih in imenih. Na koncu naj povem, naj na tej poti do svetilnika 21. stoletja ne pregorijo vse žarnice v njem in naj nam od druge Švice ne ostane zgolj glavobol od najetih posojil v frankih.

Hvala lepa.