Govor

Miro Cerar

Spoštovani poslanec!

Če pravite, da je za vas ključen citat, da državna lastnina pripada ljudstvu, potem seveda se vračate v čas tako imenovane družbene ali neke nove kategorije, ljudske lastnine. Jaz bi vas opozoril, da smo to pravzaprav predelali skozi desetletje, dve in ugotovili, da se z razumljivimi razlogi oddaljujemo takšnih ureditev kot so bile v prejšnjem sistemu in smo prešli v normalne kategorizacije lastnine, ki jih poznajo vse ureditve v Svetu ne pa v tisto v kateri se vi želite vračati in je bila pač žal kljub dobrim namenom disfunkcionalna.

Kar se tiče transparentnosti postopkov privatizacij. Torej to, da se vodi najobsežnejša privatizacija doslej, je pač odločitev tega Državnega zbora iz prejšnjega mandata in jaz sem pač zavezan tako kot vi, da to spoštujemo.

Kar se tiče pa tega, ali so bile transparentne ali ne, jaz mislim, da nimate prav. Mislim, da so potekale po postopkih kot so predvidene. Če pa imate seveda utemeljene razloge, ki govorijo drugače, pa imate na voljo vsa pravna in druga sredstva, da to dokažete. Zaenkrat jih očitno niste še uporabili in dvomim, da bodo glede na to kaj govorite uspešno, ker kar pavšalno povprek ocenjujete vsako privatizacijo za slabo, ne transparentno. To enostavno ne drži.

Kar se tiče pa vprašanja, ali naj Državni zbor, seveda bo tisti, ki naj dokončno odloči o vsaki večji ali pomembnejši privatizaciji, pa sem do tega vprašanja odprt. To se mi zdi demokratično legitimno zastavljeno vprašanje. Ne nazadnje vemo, da bo strategija upravljanja sprejeta v Državnem zboru in zato je ravno sedaj v javni razpravi, Vlada je pripravila osnutek, jo dala v javno razpravo, ga strokovno utemeljila in imamov vsi vi, jaz in ostali možnost, da te predloge dajemo, in če bo spoštovani Državni zbor ocenil, da je temu tako, da je takšna njegova kompetenca nujna, jo bo pač enostavno vključil v strategijo. Tako, da to je zadeva, ki je stvar diskusije.

Hvala lepa.