Govor

Luka Mesec

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovana ministrska ekipa, spoštovani gospod premier.

Bom začel kar s citatom: "Državna lastnina je lastnina, ki pripada ljudstvu oziroma državljanom, ne pa vladi, političnim strankam ali interesnim skupinam. Država je preko Vlade, zgolj njen zastopnik ali agent, zato vlada nima diskrecijske pravice nad državno lastnino, pač pa nosi skrbniško odgovornost." Naj vas presenetim, ne gre za citat iz programa Združene levice ampak iz smernic OECD za upravljaje družb v državni lasti. Hkrati pa so to načela po katerih smo v Združeni levici predlagali spremembe Zakona o slovenskem državnem holdingu, ki ga je Vlada prejšnji teden, brez resne obravnave in brez resnih argumentov povozila.

Če na kratko obnovim za kaj je šlo; 1. – naša novela bi upravljanje z državnim premoženjem vnesla, da bi zaposleni v državnih podjetjih pridobili pravico do soupravljanja v slovenskem državnem holdingu, ki jim pripada po Ustavi in zakonu. 2. – po zgledu Avstrije in Francije bi o vsaki večji privatizaciji odslej moral posebej odločati Državni zbor. In 3. – politika prejemkov v SDH bi se omejila po določbah tako imenovanega Lahovnikovega zakona.

Ta predlog ni radikalen, narejen po zgledih iz tujine in ne nazadnje tudi po smernicah OECD na katere se Vlada tako rada sklicuje, želeli smo ponuditi kompromis. Ta predlog privatizacije namreč ne bi ustavil bi pa bistveno prispeval k njeni premišljenosti, strateškosti in odgovornosti razpolaganja z državnim premoženjem, kar so, gospod premier, ne nazadnje vaše ključne predvolilne obljube.

Ko smo zakon predstavili v Državnem svetu prejšnji teden so to razumeli. Delavska stran in del lokalnih skupnosti so ga podprli, kapitalska stran, stran delodajalcev pa je sicer glasovala proti ampak z jasnim pridržkom, da so absolutno pripravljeni podpreti tisti del zakona, ki govori o obveznem soglasju Državnega zbora pri prodaji večjih naložb.

Zato me, gospod premier, zanima vaše stališče. Zakaj niste bili pripravljeni podpreti tega predloga, če je očitno v veliki meri sprejemljiv celo za kapitalsko stran? Zakaj nočete v Slovenijo vnašati dobrih praks iz Avstrije, Nemčije in Francije? Zakaj se tako bojite soodločanja zaposlenih, če pa je to v Sloveniji ustavna pravica in ne nazadnje, v čem je problem, da nočete sprejeti določbe, da bi moral k vsaki večji privatizaciji dati soglasje Državni zbor, če pa je to ustaljena praksa v državah po katerih se tako radi zgledujete. In prosim, ne odgovoriti da je to zato, ker pripravljate strategijo, saj tudi v teh državah prav takšne strategije, kot jo vi pripravljate, imajo.

Hvala.