Govor

Miro Cerar

Hvala lepa. Spoštovana poslanka.

Najprej naj zelo odločno zavrnem vašo, jaz bi rekel celo nedostojno trditev, da smo izkoristili migrantsko krizo, da smo izpeljali nekatere kadrovske menjave. V nadaljevanju bom pojasnil, da menjave, ki jih imate v mislih sploh ni izpeljala Vlada, ampak Nadzorni svet SDH. To, da bi pa izkoristili migrantsko krizo in pod njenim, kako bi rekel, plaščem izvajali neke nedostojne zadeve to pa absolutno zavračam. Mislim, da je tudi jasno, da za to ni čisto nobenega dokaza, dejstva ali karkoli in stvar bi bila popolnoma zavržena, če bi kaj takega storili. Moja, naša vlada, jaz mislim tudi koalicije in upam, da nihče kaj takega nebo delal.

Vi sugerirate, da smo mi, kdo smo to mi, Vlada verjetno mislite naredili zamenjavo v Slovenskem državnem holdingu. Jaz moram reči, da lahko to samo zavrnem, trditev je očitno nesmiselna, kajti kot veste dobro sami je Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga v skladu s svojimi pristojnostmi povsem avtonomno v skladu s postopki, ki jih je izvedel in ti postopki so trajali nekaj časa, s pomočjo tudi strokovnih komisij, ki so pregledale veliko kandidatov, postavile v ožji izbor, skratka, Slovenski državni holding je torej njegov nadzorni svet po takem postopku v skladu s svojo pristojnostjo imenoval novo upravo SDH. Izbral je kompetentne strokovnjake, ki so šli skozi ustrezna preverjanja, kar je tudi jasno bilo pregledano s strani komisij in Vlada s tem postopkom nima nič. Ravno naša Vlada je tista, ki se najbolj izrazito trudi spoštovati take določbe zakona in si želimo depolitizacijo takih postopkov. Ravno v prejšnjih časih se je tega dogajalo preveč in zato je bil tudi sprejet Zakon o državnem holdingu, da se politika umakne iz tega, je pa res, da je Vlada imenovala letos nadzornike, ki so to odločitev sprejeli, to pa je odgovornost Vlade kot skupščine SDH in to svojo nalogo smo prav tako opravili v skladu z zakonom zelo odgovorno s pomčjo strokovne komisije, ki verjetno res nihče ne more očitati kakšne pristranskosti, odvisnosti, poglejte si sestavo komisije, ki je vladi predlagala ožji izbor in vlada je iz tega ožje izbora izbrala kandidate, ki so bili visoko kompetentni. Zato Vlada zaupa temu nadzornemu svetu SDH, zaupa postopku, ki je bil izveden. Ta postopek je trajal dlje časa, ne tako kot so poročali nekateri, da je bil izveden na neki hitri seji, to je bila samo ena izmed sej, itd., zadeve so se dogajale dlje časa. V tem mesecu ali več je bilo dovolj časa, da vsakdo lahko te postopke opazuje od daleč tako kot tudi Vlada.

Da končam odgovor na to vprašanje. Popolnoma je evidentno, da tukaj ni šlo za politično kadrovanje. Da ni Vlada vstopala v to sfero, da pa bo Vlada v primeru, če bi se izkazalo, da je kakšen od novih članov uprave, ki so sicer visoko kompetentni ljudje po strokovnih referencah. Če bi se izkazalo, da bi bila ta izbira kjerkoli zmotna, napačna, da je bil postopek prekršen, če bo kakršnokoli dejstvo ali dokaz tukaj na voljo bo Vlada ukrepala in bo postavila pod vprašaj vprašanje nadzornikov, ki so ta postopek peljali. Ob vsem neznanskem poročanju medijev, dva tedna sem slišal pogrom pozorno spremlja vse izjave medijev, komentatorjev, novinarjev, nihče ni prinesel niti enega dejstva, ki bi dokazovalo, da je bilo storjeno kaj nezakonitega ali hudo nepravilnega. Torej, za enkrat nimam razloga, da bi kot predsednik Vlade podvomil v to izbiro pa tudi kot rečeno, nadzorni svet je visoko kompetenten in mu lahko zaupamo. Da pa seveda po vašem mnenju se nekako v naši državi vse ustavlja, da Vlada nima vizije, je pa evidentno nesmiselno. Naši državi gre dobro, vedno bolje. Seveda smo še daleč od tistega cilja, ki smo si ga začrtali, ampak gremo v to smer zelo odločno. Rastejo bonitetne ocene. V zadnjem letu, ko je ta Vlada v akciji, so nam zrasle vse bonitetne ocene, padla je donosnost na obveznice, zrasli smo na lestvicah konkurenčnosti, zrasli smo na lestvicah učinkovitosti javne uprave. Začenjamo zelo temeljito zdravstveno reformo, se dogaja veliko razprav, če ste opazili, čistimo zdravstveni sistem glede upravljanja vidimo, da je... / izklop mikrofona/.