Govor

Asta Vrečko

Hvala lepa.

Pozdravljeni, spoštovani poslanke in poslanci!

Danes smo tukaj tako s predstavniki Ministrstva za finance in Ministrstva za kulturo, je tudi kolegica Jana Žakelj, ki je vodja finančne službe, da lahko predstavimo rebalans proračuna, pri katerem se glede na sprejeti proračun sredstva v celoti zmanjšujejo za 1,4 milijona evrov in znašajo tako nekaj več kot 237 milijonov evrov, torej, nekako je to 0,6 procentno znižanje glede na sprejeti proračun. Sama integralna sredstva se glede na projekt, sprejeti proračun znižujejo za 3,4 milijona evrov in tako znašajo nekaj več kot 22 milijonov evrov, / oglašanje iz ozadja/, 222 milijonov evrov. Pravice porabe na namenskih sredstvih se tako povečujejo 2,4 milijona evrov in znašajo nekaj manj kot 2,7 milijonov evrov, evropska sredstva s slovensko udeležbo pa se zmanjšujejo za 0,4 milijona evrov in skupaj znašajo nekaj več kot 12,3 milijona evrov.

Če povem in orišem spremembe na integralnih sredstvih, so te sledeče. Skladno z vladnim sklepom se zagotavlja 2,5 milijonov evrov za projekt denarne spodbude za vlaganja v avdiovizualno produkcijo, to ste tudi verjetno zdaj zasledili v medijih, tu pa bi želela poudariti, da gre za Ministrstvo za kulturo pol milijona evrov, ostalo pa smo še dodatno zagotovili s pomočjo Ministrstva za finance. Zaradi trajnih premestitev, se v Protokol Vlade Republike Slovenije prerazporeja pravice porabe za plače ter druge stroške dveh zaposlenih, ki sta bila prej na Ministrstvu za kulturo in to je v višini 35 tisoč evrov. Zagotavljajo se dodatna sredstva v višini 50 tisoč evrov za republiške priznavalnine in pa omogočili bomo izvajanje ukrepa za izdajo kakovostne otroške in mladinske literature v romščini pri Javni agenciji za knjigo v vsoti 22 tisoč evrov.

Zaradi zamika pri pridobivanju ustrezne dokumentacije pa se spreminja dinamika načrtov projektov in to je rekonstrukcija objekta Poljanska 40, prenova objekta Metelkova 6, adaptacija stavbe nekdanjega Moralista, to je v Murski Soboti in to je vse skupaj za 5,5 milijona evrov. Pri…, 5,2 milijona evrov. Pri namenskih sredstvih pa so sledeče spremembe; z rebalansom se prvenstvo povečujejo sredstva na proračunski postavki najemnine, to so sredstva oddaje državnega premoženja zaradi izvajanja 20. člena Zakona o javnih financah ter na proračunski postavki SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je unovčena garancija skupaj za 2,4 milijona evrov.

Tudi pri evropskih sredstvih in slovenski soudeležbi so zaradi večkrat ponovljenih neuspelih javnih naročil nastale določene spremembe. Gre za spremembe stroškov gradbenih in obrtnih instalacijskih del na projektih Natura 2000, Auspergova, železarna Dvor in Natura 2000 na kolih.

Evo, to je, hvala lepa, vse iz naše strani, smo pa seveda odprti za vsa vprašanja in odgovore.