Govor

Mateja Urbančič

Hvala.

Dober dan in hvala za besedo.

(Sem Mateja Urbančič.)

S strani Ministrstva za finance bom na kratko izpostavila nekaj osnovnih podatkov iz splošnega dela Predloga rebalansa proračuna države za leto 2022.

Predlog rebalansa proračuna za leto 2022 predstavlja prilagoditve aktualnim gospodarskim in geopolitičnim razmeram ter dejanskim potrebam.

Posebej je treba poudariti, da je Predlog rebalansa proračuna pripravljen v še vedno negotovih razmerah, povezanih z razvojem epidemije covid-19 ter poglabljanjem energetske krize. Rebalans proračuna vključuje ukrepe predvsem za zagotavljanje preskrbe z energenti in blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo, ki jih je Vlada že sprejela in hkrati načrtuje nove.

Poleg navedenega so pri načrtovanju rebalansa upoštevane ocene realizacije odhodkov do konca leta 2022 posameznih resorjev. Prihodki rebalansa so načrtovani v višini 12 tisoč 540 milijonov evrov in so v primerjavi s sprejetim proračunom 2022 višji za 9,34 %. Odhodki rebalansa proračuna za leto 2022 so pa načrtovani v skupni višini 14 tisoč 580 milijonov evrov in so v primerjavi z odhodki v sprejetem proračunu za leto 2022 višji za 4,6 %. V bilanci prihodkov in odhodkov se tako načrtuje primanjkljaj v višini 2 tisoč 40 milijonov evrov.

Na koncu poudarjam, da bodo na seji matičnega Odbora za finance posebej predstavljene okoliščine in izhodišča načrtovanja rebalansa, med tem ko so programske vsebine in posebnosti posameznih proračunskih uporabnikov prikazane v finančnih načrtih posameznih resorjev.

Hvala.