Govor

Lepo pozdravljeni na 9. nujni seji Odbora za kulturo.

Lepo pozdravljam vse članice in člani ter gost oziroma malo več nas je, gostje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice oziroma ena članica, in to je gospa Iva Dimic.

Pooblastil za nadomeščanje nismo prejeli.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje, in sicer 1. točka Obravnava zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Smo torej pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVA ZAHTEVE ZA RAZPIS ZAKONODAJNEGA REFERENDUMA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA, ki jo je dne 12. oktobra 2022 vložilo več kot 40 tisoč volivk in volivcev.

Kot gradivo za to točko ste prejeli zahtevo več kot 40 tisoč volivk in volivcev, torej z dne 12. oktobra, mnenje Zakonodajno-pravne službe prav tako 12. oktobra, delovno gradivo Predlog odloka z dne 12. oktobra in zahteva skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora.

Na sejo so bili vabljeni: gospa Alenka Jeraj, predstavnica vlagateljev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, predstavnik Ministrstva za kulturo, predstavniki Zakonodajno-pravne službe in Državne volilne komisije.

Na začetku mi dovolite uvodno pojasnilo. Državni zbor je na 13. izredni seji 21. julija letos sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Več kot 40 tisoč volivk in volivcev je 12. oktobra na podlagi 90. člena Ustave Republike Slovenije, 12. člena v povezavi s prvim odstavkom 12.a člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter 185. členom Poslovnika Državnega zbora vložila zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o navedenem zakonu. Iz zahteve izhaja, da se predlagano referendumsko vprašanje glasi: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel Državni zbor na seji 21. julija 2022«. V skladu z ustavo in zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi mora Državni zbor v primeru vložene zahteve razpisati referendum v 7 dneh od vložitve take zahteve. V okviru obravnave navedene zahteve mora odbor, upoštevajoč sto 169.a, 169.b in 171. člen Poslovnika Državnega zbora, oblikovati Predlog odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o zakonu ter ga posredovati v sprejetje Državnemu zboru.

Delovno besedilo predloga odloka ste prejeli s sklicem. V njem je predlagano, da se, upoštevajoč zakon, za datum dneva razpisa referenduma določi 25. oktober 2022, medtem ko je datum glasovanja na referendumu predviden za 27. novembra 2022. V skladu s 33. členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi od dneva razpisa do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kot eno leto. Določitev dneva glasovanja, do katerega poteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme Državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Glede na navedeno mora v takem primeru tudi delovno telo datume

v tretjem in četrtem razdelku v primeru določitve dneva glasovanja, do katerega poteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih članov. Toliko za uvod. In zdaj pričenjam z obravnavo zahteve za razpis zakonodajnega referenduma. Želi besedo predstavnica predlagateljev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, gospa Jeraj? Izvolite.