Govor

Sonja Bien Karlovšek

Hvala za besedo. Zakonodajno-pravna služba je predlog priporočila preučila z vidika svojih nalog, in sicer z vidika skladnosti z Ustavo Republike Slovenije, pravnim sistemom ter z zakonodajno tehničnega vidika. Pri tem je upoštevala, da priporočilo kot akt Državnega zbora ne ustvarja pravnih učinkov in sodi med politične akte Državnega zbora. Ne glede na to pa je pri oblikovanju posameznega priporočila pri tem potrebno upoštevati načelo pravne države in načelo delitve oblasti, in sicer tako, da lahko Državni zbor drugim organom predlaga le tiste ukrepe, ki sodijo v pristojnost posameznih organov in pri tem spoštuje njihovo ustavno oziroma zakonsko določeno samostojnost in neodvisnost pri izvrševanju teh pristojnosti.

Vsebina predlaganih priporočil v 1. in 4. točki po presoji Zakonodajno-pravne službe ne odstopa od opisanih ustavnih izhodišč, ki jih mora upoštevati Državni zbor pri uresničevanju svoje nadzorne funkcije. Pripombi je imela Zakonodajno-pravna služba k predlogu priporočila v 2. in 3. točki. Glede 2. točke je ugotovila, da sicer ostaja znotraj okvirov pravnega sistema glede na pravno sistemsko ureditev, in sicer Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, Zakon o osnovni šoli, Zakon o gimnazijah, Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju in Zakon o višjem in strokovnem izobraževanju. Pri tem pa je opozorila, da tega priporočila ni mogoče nasloviti na Vlado, ki je nosilka izvršilne veje oblasti in najvišji organ državne uprave, ker gre pri učnih načrtih predmetov, predmetnikih in predmetnih katalogih znanj za strokovne vsebine, ki sodijo v okvir pedagoške znanosti in so v pristojnosti strokovnih svetov Republike Slovenije za splošno izobraževanje in za poklicno in strokovno izobraževanje.

Glede priporočila v 3. točki pa je opozorila na njegovo nejasnost in glede na podano obrazložitev k 3. točki priporočala, da se po vsebini poveže s 1. točko predloga priporočila. K 2. in 3. točki predloga priporočila so vloženi amandmaji, ki navedene pripombe Zakonodajno-pravne službe ustrezno odpravljajo. Hvala.