Govor

Dobro jutro! Lepo pozdravljeni na 3. redni seji Odbora za kulturo, ki jo začenjam.

Obveščam vas, da nisem dobila nobenih obvestil o opravičenih oziroma da se ne kdo ne more udeležiti seje. Dobila pa sem nekaj nadomestil, in sicer: Jonasa Žnidaršiča nadomešča Damijan Zrim, Almo Intihar nadomešča Tine Novak in Dušana Stojanoviča nadomešča Lenart Žavbi. Dobrodošli!

S sklicem seje ste prejeli dnevni red, in sicer: 1. točka, Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve; 2. točka, razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KREPITEV VREDNOT SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog priporočila, mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, mnenje Vlade in vložena amandmaja.

K 1. točki dnevnega reda so bili vabljeni: v imenu predlagateljev poslanka Iva Dimic, predstavniki Ministrstva za kulturo - pozdrav ministrici! -, predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in predstavnica Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel 30. marca 2023, v poslovniškem roku pa je dva amandmaja vložila Poslanska skupina Nova Slovenija - Krščanski demokrati.

Začenjamo obravnavo predloga priporočila, ki bo potekala na način, kot ga je Državni zbor uveljavljal v primerih ob obravnavi aktov, ki jih sprejema Državni zbor v enofaznem postopku, torej po analogiji zakonodajnega postopka s pripravo dopolnjenega predloga akta v primeru sprejetih amandmajev na matičnem delovnem telesu.

Želi v imenu predlagateljev predloga priporočila Iva Dimic podati dopolnilno? Izvolite, gospa Dimic.