Govor

Marko Štucin

Hvala lepa.

Zdaj, ta, kot sem prej na hitro omenil, se sredstva za financiranje teh ciljev tega sporazuma, so zbrana v skladu ali pa instrumentih Globalna Evropa, ki skupno razpolaga z 79,5 milijardami evrov, ampak za pokrivanje celotnega sodelovanja Evropske unije s tretjimi državami, razen Zahodnega Balkana.

Ta sredstva so višja za 12 %, kot v prejšnji perspektivi, ima pa inštrument 3 stebre, en je geografski, potem je tematski, in pa steber zagotavljanje hitrega odzivanja. Tako, da zato ni, saj bom povedal tudi številke za, kar se geografskih stebrov tiče, ampak, je težko v bistvu zelo natančno reči, ker eno so potem geografske prioritete, drugo so tematske in lahko se v bistvu za države iz teh, iz teh 79 držav v bistvu tudi iz tematskih stebrov potem financira programe.

Zdaj, za geografski steber, ki je osredotočen na partnerske države v evropskem sosedstvu, podsaharski Afriki, Aziji in Pacifiku ter v Latinski Ameriki in Karibih, se pravi, to so geografska področja in za ta steber je predvidenih 60,4 milijarde evrov, od tega je največ, 29,2 milijardi evrov namenjenih za podsaharsko Afriko, 19,3 milijarde evrov za sosedstvo, 8,5 milijarde evrov za Azijo in Pacifik ter 3,4 milijarde evrov za Latinsko Ameriko in Karibe. Se pravi, težko zdaj odgovorim prav do milijona natančno, koliko je ZKP, ampak približno je to okvir, no, o kateremu se ve. / oglašanje iz dvorane/ Ne, to je na leto.

Zdaj, kar se, potem, kar se tiče, kaj smo še rekli, glede migracij. Glede migracij v bistvu poudarjamo predvsem to, da je tisti prvi sporazum bil sprejet leta 2000, zdaj ta drugi je seveda bil »izpogajan« že po tej migracijski krizi, ki smo ji bili tudi priča v Evropi, zato si lahko predstavljate, da bistveno več poudarka pač posveča področju migracij. Ima kar nekaj področij v zvezi z zakonitimi migracijami, se pravi, kako naj bi te vse države članice, partnerice in Evropska komisija investirale v to, da se omogoči zakonite poti, krožne migracije. Recimo čisto en, ne vem, detajl, ki je pa izjemno pomemben, kako se izvede primerljivost kvalifikacije, se pravi, ko imamo zakonite migracije, kako pač omogočimo, da je delovna sila, ki pride v Evropo, potem na ustrezen način, mislim, da ima pač ustrezno diplomo ali pa, ali pa potrdilo o znanjih, ki jih ima, kajne.

Zdaj, kar je pomembno, je, da novi sporazum ne bo posegal v nacionalne pristojnosti na področju migracij, kar je bil v bistvu tudi pomislek Madžarske in Madžarska, ko je ta zagotovila dobila, je potem tudi prižgala zeleno luč, kar se, kar se tiče sporazuma.

Zdaj, Južna Afrika, tako kot dobro veste, zelo poseben primer je, je izjemno razvita država, industrijsko zelo intenzivna država, pomemben politični igralec v Afriki. Iz več razlogov so pač bili zadržani do sporazuma, dejansko so odstopili in niso zdaj v skupini teh držav, ki bodo podpisali.