Govor

Predsedujoči, hvala za besedo.

Spoštovani poslanke in poslanci ter ostali vabljeni!

Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve je obravnavala Predlog stališča Republike Slovenije do Sklepa Sveta o podpisu, v imenu Evropske unije, in začasni uporabi Sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo in njenimi državami članicami na eni strani ter članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav na drugi strani, ki ga je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru Republike Slovenije poslala Vlada Republike Slovenije.

Komisija je bila seznanjena, da je namen predloga pridobitev pooblastila za podpis Sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo in njenimi državami članicami na eni strani ter članicami Organizacija afriških, karibskih in pacifiških držav na drugi strani. Zaradi poteka veljavnosti trenutnega partnerskega sporazuma med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika februarja 2020, je Svet junija 2018 pooblastil Evropsko komisijo za začetek pogajanj v imenu EU o novem partnerskem sporazumu.

Republika Slovenija je podprla predlog institucionalne ureditve novega sporazuma. Prizadevala si je, da bi odražala aktualne potrebe in hkrati ohranjala temeljno strukturo sodelovanja na ravni EU AKP. Prizadevala si je za pravno zavezujočo naravo novega sporazuma, ki je z vidika pristojnosti mešane narave. Republika Slovenija si je prevzela za aktivno vključenost civilne družbe v novo partnerstvo in vzpostavitev ter ohranjanje mehanizmov za napredek na področju človekovega razvoja in dostojanstva ter odpravo revščine, vključno z upoštevanjem vseh vidikov enakosti spola, dostojnega dela in zaposlovanja ter socialne zaščite. Prizadevala si je tudi za ustrezne poudarke na varovanju okolja in ustvarjanju novih gospodarskih priložnosti za mikro, mala in srednja podjetja. Prizadevala pa si je tudi, da je področje, ki se nanaša na migracije, naslovljeno skladno s stališči Republike Slovenije.

Posledično Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve podaja soglasno mnenje, da podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Sklepa Sveta o podpisu, v imenu Evropske unije, in začasni uporabi sporazuma o partnerstvu med EU in njenimi državami članicami na eni strani ter članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav na drugi strani.

Hvala lepa.