Govor

Dobro jutro vsem skupaj!

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, pričenjam s 37. redno sejo Odbora za zunanjo politiko!

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti oziroma sodelujejo na seji kot nadomestni članice in člani odbora naslednji poslanke in poslanci: najprej bi prebral opravičilo, in sicer zaradi službene odsotnosti je upravičen poslanec Jernej Vrtovec, hkrati pa na seji s pooblastilom sodelujejo naslednji poslanke in poslanci, in sicer: Andrej Hoivik nadomešča poslanko Evo Irgl, mag. Janez Žakelj nadomešča poslanca mag. Mateja Tonina, poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanca Deana Premika.

Pozdravljam vse prisotne!

In prehajamo na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko. Predlog dnevnega reda seje ste prejeli s sklicem in ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO SKLEPA SVETA O PODPISU, V IMENU EVROPSKE UNIJE, IN ZAČASNI UPORABI SPORAZUMA O PARTNERSTVU MED EVROPSKO UNIJO IN NJENIMI DRŽAVAMI ČLANICAMI NA ENI STRANI TER ČLANICAMI ORGANIZACIJE AFRIŠKIH, KARIBSKIH IN PACIFIŠKIH DRŽAV NA DRUGI STRANI.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 13. 6. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije in tretjim odstavkom 88. člena Zakona o zunanjih zadevah. Prejeli smo tudi mnenje Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve v Državnem svetu.

Skrajni rok za obravnavo predloga stališča v Državnem zboru je 23. 6. 2023. Gradivo je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zunanjo politiko kot pristojnemu odboru.

Najprej prosim predstavnika Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, da nam predstavi Predlog sklepa Sveta in zlasti Predlog stališča Republike Slovenije.

Gospod Štucin, izvolite, besedo imate.