Govor

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala.

Nič, jaz bom rekla, da smo pravzaprav veseli, da bomo lahko danes še enkrat oziroma bodo pripravljavci natančno predstavili študije, obe študiji, ki sta sicer bili na spletnih straneh javno objavljeni in vsem dostopni že 8. junija letos, tako kot boste jih zdaj videli, skratka že več kot en mesec sta ti dve študiji javno dostopni.

Zdaj ideji, ki ste rekel, predsednik, da ji nasprotujete, je sploh ni na mizi, se pravi, to je, da bi naša država sama šla v kakršnokoli ustanavljanje. To boste tudi skozi obe študiji ali pa predvsem skozi eno ugotovil, zakaj. Tako jaz lahko rečem, da je sklep, ki je predlagan ob koncu, pravzaprav enak, skoraj enak, kot ga je sprejela Vlada, ko se je s tema dvema študijama seznanila, zato tudi jaz ne bi na dolgo in široko.

Mogoče še to. Že eno leto nazaj, julija lani, je bila ustanovljena delovna skupina. Se pravi, takoj, ko se je Vlada zamenjala, smo se začeli ukvarjati s problematiko povezljivosti. Rezultat je tudi tisti razpis, s katerim nihče ni najbolj zadovoljen oziroma z rezultatom ni najbolj zadovoljen. Ampak mi nikogar ne moremo prisiliti, da se prijavi na subvencije. Te subvencije so maksimalne, skladno z evropskimi pravili, več ne smemo dati. 30. junija je bil objavljen nov razpis in v novembru bo še eden. In jaz si seveda želim, da bo rezultat tega razpisa drugačen, kot je bil rezultat prvega razpisa.

Mogoče samo še podatek, ker se je tudi v medijih pojavljalo, da naj bi imela prejšnja Vlada na mizi ponudbo Lufthanse oziroma Air Dolomitov. Mi smo to seveda skušali na našem ministrstvu najti, in teh dokumentov ni, tako da če kdo s temi dokumenti ali pa ponudbami razpolaga, se priporočam, da nam jih posreduje, jih bomo seveda z veseljem proučili, kaj so oni predlagali, kaj si oni želijo. Lahko vam povem, da kar nekaj interesa v zadnjem ali pa po teh medijskih objavah se kaže tako, da strateški partnerji nam pišejo. Mi se dobimo z vsemi, ki se obrnejo na nas, in vse, bom rekla, seznanimo z istimi dejstvi, z istimi številkami, kot sem na začetku povedala. Vlada ni sploh še imela na mizi predloga, da bi se odločala, ali gre v ustanavljanje, soustanavljanje podjetja, tako da o tem predlogu Vlada niti ni razpravljala niti ni odločala, ker za to še ni pogojev.

Ti dve študiji sta daleč najbolj kompleksni, kadarkoli narejeni za povezljivost v Sloveniji, boste zdaj videli to iz podatkov. Ampak tisti, ki trdijo, da je to premalo, imajo absolutno prav. Zato smo na Ministrstvu za infrastrukturo dobili mandat Vlade, da z delom nadaljujemo, da stvari delamo naprej, se pogovarjamo.

Bilo je rečeno vprašanje glede Evropske komisije. Nismo še v korakih, da bi Evropska komisija lahko odločala o naši zadevi, ker, kot rečeno, se Vlada o tem še ni odločila. Se pa strinjam z vami, predsednik, da absolutno je na področju letalske povezljivosti nekaj treba narediti, ker je škoda, ki jo naša država trpi ob tem, tako velika, da je pravzaprav naša odgovornost, da probamo narediti vse, kar je mogoče, da se te stvari izboljšajo. To, da smo najslabši v Evropi, glede na okrevanje, če pogledamo postcovidni čas, mislim, da nam pove pravzaprav vse.

Toliko z moje strani. Zdaj pa, če bosta še ministra, potem pa mogoče res gremo na študije, ki so kar obsežne.